Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bruxelles: Sprijinul NATO pentru Afganistan continuă și în 2016

Bruxelles: Sprijinul NATO pentru Afganistan continuă și în 2016

DISTRIBUIȚI

Comanescu  - Jens Stoltenberg141418 – 02122015 –  Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat la reuniunea în format Resolute Support (RSM), desfăşurată în cadrul ministerialei de externe NATO, care are loc la Bruxelles.

Cu acest prilej, au fost discutate evoluţiile de securitate din Afganistan, sprijinul Aliat pentru Forţele Naţionale Afgane de Apărare şi Securitate (ANDSF), precum şi modalităţile de continuare, pe termen lung, a angajamentului NATO faţă de Afganistan. Reflectând spiritul discuțiilor, participanții au adoptat o declaraţie publică pe tema sprijinului Aliat pentru Afganistan.

Conform acesteia, membrii NATO şi partenerii operaționali s-au angajat să continue prezenţa în actualul format în 2016. De asemenea, documentul subliniază intenția de asigurare a resurselor financiare pentru forțele armate afgane până în 2020. Totodată, declarația evocă posibilitatea pregătirii unui Parteneriat pe termen lung între NATO şi Afganistan, după încheierea misiunii Resolute Support.

În alocuţiunea sa, ministrul Lazăr Comănescu a evidenţiat contribuţia României la îndeplinirea mandatului Misiunii Resolute Support şi a informat în legătură cu acordul părții române privind menţinerea nivelului actual de forţe şi în anul 2016. Şeful diplomației române a subliniat că, pentru derularea cu succes a activităţilor de instruire, consiliere şi asistenţă pentru ANDSF, este deosebit de importantă respectarea angajamentelor asumate de către autorităţile de la Kabul. Continuarea procesului de reformă a sectorului de securitate, dezvoltarea progresivă şi ireversibilă a capacităţii de guvernare, respectarea drepturilor omului, precum şi dezvoltarea economică sunt esențiale pentru stabilitatea şi securitatea Afganistanului, a precizat ministrul Lazăr Comănescu.

În cadrul reuniunii a fost subliniată şi importanţa cooperării NATO cu alte organizaţii internaţionale, în mod special cu ONU şi cu UE, precizându-se că eforturile Alianței sunt parte integrantă a sprijinului cuprinzător al comunităţii internaționale pentru Afganistan. –  PROMPT MEDIA

foto:mae.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.