Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Asta da politică social-democrată

București: Asta da politică social-democrată

DISTRIBUIȚI

Codul Fiscal141578 – 10122015 – Contrar politicii dusă de PSD de atâția ani, guvernarea Ponta a introdus, în noul Cod Fiscal, o decizie care ar trebui să-i afecteze pe românii fără nici un venit. Ponta a dorit ca persoanele care nu realizează nici un venit să fie obligate să achite CASS-ul de 5,5%, calculat la venitul minim pe economie. Cu alte cuvinte, fiecare cetățean sărac al acestei țări ar trebui să meargă la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a plăti suma respectivă, apoi la ANAF unde să se declare persoană fără nici un venit. Oare statul acesta nu știe că îi supune la o umilință pe proprii săi cetățeni, când îi obligă să stea la cozi care le oferă eticheta de ”săraci”?

”(1) Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse, datorează, lunar, contribuţie de asigurări sociale de sănătate şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie. (2) Contribuţia prevăzută la alin. (1) se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară şi se datorează pe toată perioada în care sunt încadrate în această categorie”, se arată în noul Cod Fiscal.

Deși societatea civilă, mai mult sau mai puțin influentă, s-a alarmat și s-a întrebat agitată de unde să plătească un individ care n-are nici un venit, problema era de fapt alta.

Nu e obligatoriu să plătești. Dacă nu plătești ce-ți face statul? Te obligă să plătești și mai mult. Asta chiar e caraghios. După ce inițial nu au bani să se achite de îndatoriri, statul s-a gândit să le aplice penalități. O astfel de măsură nu face decât să lase statul cu buza umflată și pe cetățeanul de rând fără asigurare medicală. Evident că, în anumite cazuri, o persoană fără venit și fără asigurare medicală poate beneficia de îngrijiri medicale. Asta după ce va suporta atât umilința statului, cât și cea a medicilor. Și totuși uneori poate fi prea târziu…

Poate că nu e România stat social, dar să respingi dreptul la sănătate al unor cetățeni, doar pentru simplul fapt că nu au venituri, este o amenințare la securitatea națională. Această decizie poate duce la sporirea bolilor cu care se confruntă populația săracă a țării și, mai departe, să-i lipsească de tratamentul necesar. Și dacă unul dintre aceștia se va confrunta cu vreo boală contagioasă? Nu o să fie statul responsabil de răspândirea acesteia? Nu vom plăti mai mult să tratăm un număr și mai mare de cetățeni? Până la urmă, poate cineva să-i dea în cap unui om pentru niște bani pe care nu-i are?!

Psnews.ro a luat legătura cu cei de la Ministerul de Finanțe pentru a afla impactul acestei măsuri. Reprezentanții ministerului ne-au răspuns la solicitare și au precizat că nu dețin o evidență cu persoanele care nu înregistrează venituri și, prin urmare, nici nu știu ce sumă va încasa statul în urma acestui articol din noul Cod Fiscal. Totul e un pas în beznă, dar el vizează românii care muncesc în străinătate.

Ținând cont de toate acestea, nu ne rămâne decât întrebarea firească, de altfel: Oare câte alte măsuri fiscale au fost introduse pe orbește fără a avea habar despre impactul lor? Cam așa se nenorocește o economie națională, pas cu pas, iar politicienii nu fac decât s-o voteze. – sursa: psnews.ro  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.