Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: La Spitalul de Arși, multe victime de la Colectiv au murit...

București: La Spitalul de Arși, multe victime de la Colectiv au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești

DISTRIBUIȚI

operatie141452 – 03122015 – La Spitalul de Arși, victimele de la Colectiv au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești. Afirmația aparține unui medic al unității spitalicești, într-un interviu pentru jurnalistul Cătălin Tolontan, publicat pe tolo.ro.

”Mulți dintre răniți au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arși, majoritatea au murit cu infecție cu diverși germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul”, a spus medicul al cărui nume este confidențial. Acesta a explicat că oamenii internați la Spitalul de Arși  mor ”pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate de bacteri””.

Dar în cazul victimelor de la Colectiv, acestea ar fi putut fi salvate dacă erau transportate din timp la spitalele din străinătate – ”Infecțiile cu bacterii apar, din experiența noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubați, ei puteau fi transportați”.

Medicul a spus că ”fiecare bolnav ar trebui izolat. Circuitele de acces, la fel. Aerul lui trebuie supravegheat. La noi, toți bolnavii sunt spălați într-o singură cadă. Se dezinfectează cada, e adevărat, dar întrebați-i pe șefii spitalului dacă e suficient! Germenii selectați în spital sunt extrem de rezistenți” dar în România, niciunde nu sunt condiții pentru persoanele arse.

Referitor la mobilizarea din noaptea incendiului, medicul susține că a fost doar o percepție. ”Știți, de pildă, că la Spitalul de Arși nu a fost deschis laboratorul de analize în acea noapte?! Nu s-au adus oamenii de la laborator. S-au făcut doar analizele de pe ATI, care-s puține, evident”.

Acesta acuză și faptul că nu au fost anunțați toți medicii să vină. ”Au existat situații în care s-a intrat în operație cu aproape o oră mai tîrziu din cauză că nu existau medici specialiști suficienți și erau prinși în alte operații”. ”Au fost spitale unde operațiile s-au făcut după cîteva zile, deși, din experiența noastră de mii de cazuri, operația este vitală pentru că zonele necrozate sunt cele unde apar infecțiile. Nu acuz pe nimeni, spun cum s-au petrecut lucrurile”. ”Am avut cazuri în care analizele bolnavilor indicau prezența a patru, cinci bacterii! Nu au avut nici o șansă nici dacă au ajuns în străinătate că au ajuns deja suprainfectați”, a continuat acesta dezvăluirile. Medicul spune că a existat un caz cu o evoluție bună, ”a fost scos de pe adrenalină, iar după două, trei zile starea lui s-a degradat şi a intrat în şoc septic, deci a avut infecţie. A murit”.

Întrebat dacă și la celelalte spitale situația a fost asemănătoare, acesta a declarat că ”am primit trei pacienţi de la alte spitale. Doi de la Pantelimon şi unul de la Sf. Ioan. Este posibil ca aceştia să fi venit la noi deja contaminaţi”.

Un răspuns pozitiv a primit jurnalistul și când a întrebat dacă există posibilitatea ca victimele care au murit la o săptămână de la incendiu să fi fost infectate cu bacterii în spital. ”Este posibil ca toţi să fi murit din cauza infecţiilor nosocomiale. O spun pentru că poate aşa se va face o clădire nouă pentru acest spital. Când a venit premierul Cioloş în vizită şi ne-a întrebat de ce avem nevoie, i-am răspuns «De o clădire nouă!»”, a spus medicul. De altfel, el spune că la spitalele din străinătate sunt condiții mult mai bune. ”Pacienţii sunt mai protejaţi. Ei sunt trataţi în saloane individuale. Acolo sunt ventilaţi, acolo sunt operaţi, curăţaţi, trataţi. De acolo ies fie pe picioare, fie morţi”, în timp ce în România, la Spitalul de Arși ”avem o singură baie pentru ATI, dar măcar noi suntem singurul spital din ţară unde li se face baie!!!”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.