Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Multă prudență din partea Guvernului

București: Multă prudență din partea Guvernului

DISTRIBUIȚI

 Dacian Ciolos141639 – 14122015 – Prim-minsitrul Dacian Ciolos a prezentat, luni, 14 decembrie, in plenul reunit al Parlamentului, proiectul de buget pe anul 2016. Acesta a anuntat un impact bugetar de 20 de miliarde de lei, intrucat cresc cheltuielile cu peste noua miliarde de lei si scad veniturile cu zece miliarde lei, iar cresterea economica prevazuta nu acopera acest lucru. Solutia gasita pentru compensarea măsurilor lăsate moştenire de Guvernul Ponta este o derogare temporara de la deficitul bugetar.

Ciolos a anuntat cinci puncte principale ale Guvernului: transparenta, prioritizare, eficienta, prudenta si predictibilitate. S-au alocat mai multi bani pentru Educatie, pentru Sanatate si dezvoltare locala.

Acest guvern a decis sa respecte cadrul legal adoptat de Parlament in 2015 si a inclus prevederi importante de relaxare fiscala si cresteri salariale. Prevederile mentionate nu sunt deloc de neglijat, totalizand 20 miliarde lei impact bugetar, tinand cont ca veniturile scad cu circa zece miliarde lei, in timp ce cheltuielile cresc cu peste noua miliarde lei. Acestea nu se pot compensa cu cresterea economica, care acopera circa noua miliarde lei. Solutia a fost dificil de agreat intr-un interval extrem de scurt, dar a fost posibila prin marirea deficitului bugetar ca derogare temporara de la obiectivul asumat si prin relocarea unor sume de la ordonatorii de credite, a spus premierul.

Pe proiecte cu impact real nu incepem mai mult decat putem termina. S-a avut in vedere evitarea rispirii resurselor prin concentrarea pe un numar limitat de proiecte cu rezultate concrete. In ceea ce priveste transparentizarea, avem ca obiectiv publicarea contractelor de achizitii publice si raportarea sistematica a constructiei bugetare pentru a pregati realocari de fonduri neconsumate. Eficienta e o conditie cheie ca oamenii sa inteleaga de ce colectam venituri, iar prudenta e un factor crucial in executia bugetului, a precizat Ciolos.

”Cu un deficit de 2,95% e clar ca trebuie sa fi extrem de prudenti. Guvernul mizeaza pe o rezerva de crestere de venituri ca urmare a efectelor de runda a doua a relaxarii fiscale. Guvernul va avea in vedere doar doua rectificari, asa cum prevede cadrul legal. In comparatie cu executia finala estimata a bugetului pe 2015, vor exista alocari mai mari la sanatate cu 3,1 mld lei, 2,3 mld lei la educatie si 508 mil lei la cercetare. Continuam ce a fost inceput si daca lansam proiecte noi sa avem siguranta ca ne putem apropia de finalizarea lor. Guvernul va aloca la autoritatile publice locale o suma suplimentara pentru reabilitarea scolilor. Investitiile in cercetare cresc cu 23% in 2016, pentru ca plecam de la faptul ca cercetarea e esentiala pentru relansarea durabila a economiei. Prioritatea pe infrastructura de transport e accelerarea proiectelor agreate in Master Plan. E important sa pregatim conditiile sa putem semna contracte de executie la inceputul lui 2017. Ma refer la tot ce inseamna exproprieri, studii, contracte. Alocarea pe proiecte de infrastructura de transport va putea fi suplimentata printr-un mecanism comvenit cu ministerul, in functie de ritmul de executare a lucrarilor. Prioritatea in Aparare e respectarea obligatiilor de membru NATO, UE si parteneriatele strategice in care e parte. Guvernul isi asuma decizia CSAT de crestere graduala a bugetului alocat apararii la 2% pana in 2017. Fata de executia estimata in 2015, cand investitiile nu au depasit 4,7%, in special din lipsa de proiecte finantabaile, pentru anul viitor alocarea e de 5,1% din PIB. Pe langa aceste cresteri, bugetul seteaza o ambitie sporita in zona dezvoltarii locale, unde alocarea pentru investitii e mai mare cu circa 2 mld lei. Vom evita finantarea scolilor fara elevi sau a terenurilor de fotbal in panta. E vital ca sectorul privat sa fie solidar cu exrcitiul bugetar pe 2016. Prin respectarea codului fiscal adoptat, Guvernul lasa intr-o anumita masura sectorului privat gestiunea unor sume de 10,2 mld lei. Guvernul are in vedere sa colaboreze strans cu sectorul privat. Sper ca Parlamentul sa adopte propunerea de buget pentru a putea trece la treaba, la implementarea masurilor pe care le-am prevazut pentru eficientizarea actului guvernamental si pentru a crea premisele unei viziuni de dezvoltare economica pe termen mediu si lung”, a punctat Dacian Cioloș.. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.