Acasă Externe București: Muntenegru, invitată să adere la NATO. Se pregătesc Bosnia și Herțegovina,...

București: Muntenegru, invitată să adere la NATO. Se pregătesc Bosnia și Herțegovina, Georgia și Macedonia

DISTRIBUIȚI

 muntenegru - nato141423 – 02122015 – Într-o reuniune specială, desfășurată la 2 decembrie 2015 la Bruxelles, miniștrii de Externe din statele membre ale NATO au adoptat o declarație privind politica ”ușilor deschise”. Prin aceasta, statele NATO adresează Muntenegrului invitația de aderare la Alianță. De asemenea, se ia notă de progresele înregistrate de celelalte trei state – Bosnia și Herțegovina, Georgia și Macedonia – în procesul de pregătire pentru aderare și sunt încurajate să continue eforturile în această direcție. Declarația precizează că o nouă evaluare a evoluțiilor înregistrate de cele trei țări va fi realizată înainte de summitul NATO de la Varșovia.

Într-o reuniune distinctă NATO- Muntenegru, care a avut loc ulterior la Bruxelles, miniștrii de Externe Aliați au felicitat autoritățile de la Podgorița pentru obținerea invitației de aderare și le-au încurajat să continue eforturile în acest sens.

Cu acest prilej, ministrul Afacerilor Externe Lazăr Comănescu l-a felicitat pe omologul muntenegrean, Igor Luksic și pe ministrul apărării, Milica Pejanovic Durisic, pentru succesul înregistrat și a evocat sprijinul constant oferit de România pentru aderarea la NATO.

Ministrul român a afirmat că obținerea invitației de aderare reprezintă o recunoaștere a progreselor realizate în adoptarea și implementarea agendei de reforme interne. Șeful diplomației române a subliniat că, din perspectiva României, aderarea Muntenegrului la Alianța Nord-Atlantică va aduce o valoare adăugată atât pentru securitatea euro-atlantică, cât și pentru stabilizarea regiunii Balcanilor de Vest. Ministrul Lazăr Comănescu a subliniat că decizia Aliată demonstrează, încă o dată, succesul procesului de extindere a NATO. – PROMPT MEDIA

foto:ziaruldeiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.