Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Nouă teroriști expulzați din România în 2015

București: Nouă teroriști expulzați din România în 2015

DISTRIBUIȚI

SRI  - brigada antitero141475 – 04122015 – Nouă cetăţeni străini suspectaţi de acţiuni care au legătură cu terorismul au fost declaraţi indezirabili în acest an şi îndepărtaţi de pe teritoriul naţional prin decizii ale Curţii de Apel Bucureşti, la propunerea Serviciului Român de Informaţii (SRI), alte 246 de persoane fiind oprite la graniţă din aceleaşi motive.

”SRI, ca autoritate naţională în domeniul antiterorismului, îşi reiterează eforturile în vederea prevenirii oricăror ameninţări teroriste la adresa României şi a aliaţilor săi. În ceea ce priveşte numărul de expulzări ale persoanelor suspectate de acţiuni care au legătură cu terorismul, în 2015, la propunerea SRI, Curtea de Apel Bucureşti a pus în aplicare măsura de declarare ca indezirabil în cazul a nouă cetăţeni străini care reprezentau o ameninţare pe profil antiterorist, aceştia fiind îndepărtaţi de pe teritoriul naţional. De asemenea, tot la propunerea SRI, Ministerul Afacerilor Interne a pus în aplicare măsura de nepermitere a intrării în ţară (NPI) a 246 de persoane care comportau riscuri pe profil antiterorist”, a precizat Ovidiu Marincea, consilier pe probleme de comunicare la SRI, la solicitarea Agerpres.

Străinii respinşi la graniţă şi care au fost declaraţi indezirabili provin în special din Irak, Palestina, Maroc, Tunisia, Siria, iar aproximativ 70% dintre aceştia sunt în conexiune sau au derulat activităţi în sprijinul Daesh.

”Principalele motive care au condus la iniţierea şi aplicarea unor măsuri preventive au fost date de background-ul radical sau terorist al persoanei sau familiei, conexiunile cu entităţi teroriste, demersuri de coagulare a unor grupuri de străini susţinători ai unor entităţi jihadiste, în special Daesh; (auto) radicalizare şi propagandă (inclusiv online) în favoarea unor entităţi teroriste (preponderent Daesh); încercarea de a tranzita România pentru a se alătura Daesh în Siria”, a declarat Ovidiu Marincea.

Numărul celor care nu au fost lăsaţi să intre în ţară este în creştere, a adăugat reprezentantul SRI, şi se datorează măsurilor active cu caracter preventiv pe care atât Serviciul Român de Informaţii, cât şi serviciile partenere le-au instituit pentru diminuarea riscurilor generate de fenomenele reprezentate de ”foreign fighters/returnees”.

Purtătorul de cuvânt al SRI a precizat că, în contextul actual de securitate din Europa, pe baza datelor deţinute în prezent, Sistemul Naţional de Alertă Teroristă rămâne la nivelul albastru-precaut.

”În contextul european de securitate, în care atacurile teroriste din Franţa s-au soldat cu numeroase pierderi de vieţi omeneşti, Serviciul Român de Informaţii desfăşoară o susţinută activitate de monitorizare a situaţiei din România. Pe baza datelor deţinute în prezent, Sistemul Naţional de Alertă Teroristă rămâne la nivelul albastru-precaut, întrucât informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc scăzut de producere a unui atac terorist pe teritoriul României. În calitate de autoritate naţională în prevenirea şi combaterea terorismului, SRI menţine permanent legătura cu autorităţile care fac parte din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului, astfel încât orice potenţial risc la adresa securităţii naţionale să fie analizat şi evaluat pentru a adopta măsurile adecvate”. În acest sens, SRI şi-a intensificat eforturile de culegere de informaţii relevante pentru prevenirea oricăror acţiuni care pot afecta climatul de siguranţă a cetăţenilor.

”În paralel, SRI are în vedere şi acţionează pentru accelerarea schimbului de informaţii în cadrul cooperării atât cu partenerii naţionali din SNPCT (Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului), cât şi cu serviciile partenere, astfel încât instituţia noastră să contribuie la demersurile întreprinse la nivel naţional şi internaţional pentru apărarea valorilor democratice”. – PROMPT MEDIA

foto:facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.