Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Primarul general Sava: Capitala rămâne fără PUG

București: Primarul general Sava: Capitala rămâne fără PUG

DISTRIBUIȚI

 1Razvan Ioan Sava41586 – 10122015 – Planul Urbanistic General al Municipiului București – ”legea” care reglementează regulile urbanistice în Capitală – expiră la data de 21 decembrie 2015. Fără un Plan Urbanistic General, nu se mai pot elibera documentații de autorizare pe teritoriul Municipiului București, situație care ar duce la un blocaj general al investițiilor în infrastructura orașului, al investițiilor imobiliare, la un climat de nesiguranță investițională în Capitala României.

Conform legii, inițierea procedurilor privind reglementările urbanistice este un atribut exclusiv al primarului general. Lipsa de preocupare a fostelor administrații succesive a adus, astăzi, Bucureștiul în această situație- limită.

Primarul general Răzvan Sava a cerut responsabililor Primăriei Capitalei identificarea unei soluții pentru a nu lăsa Bucureștiul fără posibilitatea derulării oricăror investiții. Potrivit legii 303/27.11.2012, Planul Urbanistic General al Municipiului București poate fi prelungit, pentru o perioadă de un an de zile. ”Fac un apel către Consiliul General al Municipiului București la responsabilitate și respect față de bucureșteni. Lipsa de preocupare a celor două administrații succesive ale Capitalei față de problema Planului Urbanistic General nu le aparține. Era de datoria primarilor generali în funcție să rezolve această problemă. Acum, pentru a nu pune Capitala în pericolul unui climat de nesiguranță investițională este nevoie de o decizie responsabilă față de bucureșteni: aprobarea în regim de urgență a unei hotărâri de prelungire a Planului Urbanistic General”, a declarat, joi, primarul general Răzvan Sava.

El a adăugat că este conștient de faptul că prelungirea acestui document nu rezolvă problema de fond în privința regulamentului urbanistic al Capitalei, precizând că va identifica, alături de executivul primăriei și de consilierii generali ai Municipiului București, soluțiile optime pentru elaborarea noului Plan Urbanistic general al Municipiului București.

Legea 52/2003 prevede, la articolul 7, alineatul 13, că ”în cazul reglementării unei situații care, din cauza circumstanțelor sale excepționale, impune adoptarea de soluții imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptării în procedura de urgență prevăzută de reglementările în vigoare”.

”Voi înainta, în prima ședință, Consiliului General, un proiect de prelungire a PUG, în baza Legii 52/2003. Voi cere adoptarea acestei hotărâri, în beneficiul orașului. Riscul de a bloca investițiile pentru modernizare de străzi, rețele de apă și canalizare sau de distribuție a agentului termic, căi de rulare ale tramvaielor, extinderea metroului și, nu în ultimul rând, de a bloca investițiile bucureștenilor în proiecte imobiliare private reprezintă, pentru orice om responsabil, o situație excepțională”, a precizat primarul general Răzvan Sava.

Administrațiile succesive ale Primăriei Capitalei au arătat un dezinteres față de problema revizuirii Planului Urbanistic General. Actualul PUG a fost elaborat pentru perioada 2000 – 2010 și prelungit ulterior alți cinci ani.

În anul 2012 a fost lansat concursul de soluții pentru elaborarea PUG, iar în octombrie 2013 s-a semnat un contract pentru revizuirea legii urbanistice a Bucureștiului.

Cu o valoare de 35.225.000 lei (fără TVA) și un termen de implementare de 41 de luni, contractul prevedea elaborarea formei sintetizate a Planului Urbanistic General în vigoare și stadiul actual al dezvoltării urbane – 4 luni, elaborarea Planului Urbanistic General și a Regulamentului Local de Urbanism – 17 luni și întocmirea documentațiilor specifice obținerii avizelor necesare aprobării Planului Urbanistic General al Municipiului București și a Regulamentului Local de Urbanism de către Consiliul General al Municipiului București și obținerea acestor avize – 4 luni.

Acest document, strategic pentru dezvoltarea oricărui oraș, reglementează organizarea rețelei stradale, organizarea arhitectural-urbanistică, modul de utilizare a terenurilor, dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic și circulația terenurilor și protejarea monumentelor istorice.

Până în acest moment, deși au trecut 22 luni, suntem în continuare în faza 1 de lucru, aceea a evaluării situației actuale. Cea mai mare problemă a planului a fost lipsa de coordonare între Primăria Capitalei, primăriile de sector, deținătorii rețelelor de utilități și alte instituții ale statului, rezultatul fiind imposibilitatea completării datelor (date cadastrale, poziționare rețele utilități, date imobiliare etc) pentru elaborarea planului.

Primarul general Răzvan Sava a inițiat demersurile pentru a debloca procedurile de revizuire a PUG. ”Toți decidenții instituționali trebuie să înțeleagă că planul urbanistic nu este doar un document ca oricare altul care se adoptă formal o dată la 10 ani. Este un model matematic cu un grad înalt de predictibilitate, care, devenit operațional, poate spune, spre exemplu, că dezvoltarea imobiliară dintr-o zonă va duce blocarea infrastructurii rutiere, oferă indicii pentru ajustarea programului de transport public, estimează dacă rețelele de utilități sunt corect dimensionate. Un alt efect benefic al existenței unui plan urbanistic general coerent îl reprezintă eliberarea rapidă a mai multor documentații, precum certificatul de urbanism, autorizații de constuire, alte avize și autorizații locale”, a mai spus primarul general Răzvan Sava. El a adăugat că PUG trebuie să fie o preocupare strategică permanentă, care are nevoie de actualizări continue în funcție de realitățile efective din teren și obiectivele politicilor publice locale. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.