Acasă Externe Agenda Europeana Comisia de Control Bugetar a CE începe să pună întrebări

Comisia de Control Bugetar a CE începe să pună întrebări

DISTRIBUIȚI

Eurodeputaţii îl vor audia pe secretarul general al Comisiei Europene în data de 11 ianuarie pentru a afla dacă este adevărat ceea ce spune presa despre practicile comisarului Corinei Creţu, anunță RFI. Într-un articol publicat de Politico la începutul lunii decembrie, erau prezentate mai multe situații referitoare la comisarul Corina Crețu, neconforme cu practicile europene, care au atras atenṭia Parlamentului European.defict_b-crop-644x416Comisia de Control Bugetar (COCOBU) l-a invitat pe secretarul general al Comisiei Europene, Alexander Italianer, să clarifice detalii asupra eventualei anchete pe care Comisia a declaṣat-o în urma articolului din Politico, depunerea vreunei cereri oficiale de catre foṣtii membri ai cabinetului Creṭu, numărul reuniunilor Comisiei Europene la care a participat comisarul Creṭu, detalii despre vacanṭele sale combinate cu vizitele de lucru, folosirea în scop privat a maṣinii de serviciu ṣi în fine, folosirea resurselor destinate funcṭiei sale  în scop privat.

De partea Comisiei Europene, se spune că toate aceste clarificări vor fi aduse. Mai mult, Comisia pentru moment, o apără pe Corina Creṭu pe care o prezintă drept un membru „foarte solid” al echipei; este ceea ce spunea purtătorul de cuvânt al lui Jean-Claude Juncker, Margaritis Schinas, imediat după aparṭia articolului.

Sursa citată menționează că nu este exclusă chiar audierea Corinei Crețu.

Comisia de Control Bugetar are un rol foarte important în verificarea respectării condului de etică de către comisarii europeni. Puterea sa a crescut după scandalul declanṣat de Edith Cresson în 1999.

Aceasta, comisar european al cercetării în comisia condusă de Jacques Santer, a fost acuzată de presă de a fi angajat fictiv  un dentist, sub pretextul că el redactează un raport despre SIDA. Acuzaṭiile s-au dovedit a fi fondate iar Edith Cresson a fost invitată să demisioneze.

Preṣedintele Jacques Chirac i-a interzis însă s-o facă întrucât el nu vroia să se aducă astfel  un prejudiciu imaginii Franṭei la Bruxelles. Acest fapt a atras demisia întegii echipe a lui Jacques Santer în  15 martie 1999 și înlocuirea cu echipa condusă de Romano Prodi până în 2004. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.