Acasă Opinii/Analize De ce Alina Gorghiu trebuie să joace la risc maxim?-

De ce Alina Gorghiu trebuie să joace la risc maxim?-

DISTRIBUIȚI

EDITORIAL SORIN ROSCA STANESCU

 141644 – 14122015 –

 Dacă informaţiile mele şi scenariul pe care l-am elaborat în baza lor sunt reale, atunci fuziunea va fi accelerată. Până la vârf. Vasile Blaga va face pasul înapoi. Iar Alina Gorghiu va rămâne preşedintele PNL. Şi, în acest fel, ea se va putea reinventa. Şi va înregistra o creştere semnificativă a credibilităţii. Nu este, însă, suficient. Dacă PNL nu câştigă Bucureştiul, eşecul va fi de proporţii. Va fi scos din prima linie pentru următorii ani. Iar Alina Gorghiu, în ciuda victoriei de etapă, va fi terminată politic, odată cu partidul. Ce este de făcut?

Am arătat nu numai eu, ci şi alţi analişti cât de importantă este bătălia pentru Bucureşti. De ce de rezultatele de la Bucureşti depinde scorul final al anului electoral? Cine va reuşi să pună mâna pe acest segment valoros electoral, care reprezintă, statistic, 10% din populaţia României, va câştiga, în final, şi alegerile parlamentare. Numai că PNL pleacă la luptă cu un uriaş handicap.

În eventualitatea în care legea electorală nu va fi modificată la timp, dacă alegerile locale vor avea loc într-un singur tur de scrutin, PNL, indiferent ce va face sau nu va face Alina Gorghiu, va pierde Capitala. Din două motive. Primul este că, în acest moment, scorul, conform sondajelor de opinie, este în favoarea PSD. Şi chiar cu câteva procente bune. În al doilea rând, că, de obicei, dreapta este fragmentată, astfel încât liberalii nu vor avea acces, în singurul tur de scrutin, decât la o parte din electoratul conservator.

Să admitem însă scenariul conform căruia alegerile se vor desfăşura în două tururi de scrutin. Dacă se întâmplă aşa, atunci PNL poate reface dublul handicap de care vorbeam mai sus, dar numai cu condiţia ca Alina Gorghiu să fie extrem de curajoasă, iar Partidul Naţional Liberal să o susţină în ciuda faptului că, prin aplicarea decalogului, el va fi oarecum decimat.

Conform sondajelor interne PNL, PSD, în Bucureşti, se află în faţă cu câteva procente bune. Conform sondajelor interne PSD, decalajul este şi mai mare. Cu observaţia că PSD, când a făcut cercetarea de piaţă, nu a luat în calcul două sectoare în care este greu de crezut că poate câştiga PNL. Este vorba de Sectorul 2, condus de Neculai Onţanu şi Sectorul 4, în care, până de curând, a fost primar Cristian Popescu Piedone. Dacă adăugăm cele două sectoare, distanţa între cele două partide este de aproape opt procente.

Şi aşa cum arătam, dreapta este divizată. Am toate motivele să cred că, în timp ce UNPR, lovit năprasnic la vârf, va încerca să meargă pe liste comune cu PSD, între partidele de dreapta se va da o bătălie la sânge. Pentru un electorat care reprezintă, în total, circa 40% din populaţia cu drept de vot a Bucureştiului. Aproape sigur Traian Băsescu va candida pentru a ridica scorul Mişcării Populare. Este previzibilă şi o candidatură din partea ALDE, poate chiar a lui Călin Popescu Tăriceanu, care, în paranteză fie spus, ar avea şi el şanse de a câştiga Primăria Generală. Vor mai exista candidaţi care sunt tot de dreapta, ai societăţii, mai mult sau mai puţin, civile, cum ar, de pildă, Nicuşor Dan. Nu m-aş mira dacă neliniştita doamna Macovei ar decide şi ea să candideze. Şi, atenţie: dacă extindem discuţia şi în ceea ce priveşte sectoarele oraşului-capitală, vom observa că şansele dreptei sunt şi mai mici. În schimb, dacă va exista un candidat suficient de puternic şi dacă vor fi două tururi de scrutin, atunci dreapta ar putea câştiga pe mâna PNL.

Cu o singură condiţie însă. Ca PNL să aibă un candidat puternic. Iar Cristian Buşoi este un candidat slab. Un fel de iepuraş. Scos din pălărie, în mod straniu, printr-o prestidigitaţie la capătul unei cercetări de piaţă cu dedicaţie.

În bătălia pentru Bucureşti trebuie să se arunce, cu curaj, însuşi preşedintele PNL. Adică Alina Gorghiu. Dacă va câştiga,va aduna toţi laurii. Va putea trage după ea, nu numai scorul de la Primăria Generală, al ei şi al consilierilor, dar şi toate scorurile din sectoare. Va răsturna, literalmente, situaţia existentă azi. Va învinge, la fel de miraculos şi spectaculos, cum a învins şi Klaus Iohannis, la prezidenţiale. După acel moment, ea va deveni, de la distanţă, cel mai puternic preşedinte de partid, iar PNL va avea asigurat succesul la parlamentare.

Dar ce se întâmplă dacă Alina Gorghiu pierde? Dacă ea îl dă la o parte pe Buşoi şi se înscrie, în ultimul moment, în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei şi nu reuşeşte să câştige, atunci, mai devreme sau mai târziu, va pierde şi şefia PNL. Pentru că aşa este viaţa. Învinşilor li se ia capul. Dar o situaţie similară o va avea Alina Gorghiu şi în eventualitatea în care participă Buşoi la alegeri şi pierde. Înfrângerea PNL va fi şi înfrângerea preşedintelui PNL.

Prin urmare, o logică elementară, o logică politică o obligă pe Alina Gorghiu să intre, cu curaj, în această bătălie şi să devină prima femeie din istorie care conduce Capitală.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.