Acasă Social În 18 decembrie, de Ziua Internațională a Migranților

În 18 decembrie, de Ziua Internațională a Migranților

DISTRIBUIȚI

international-migrants-day_141729 – 18122015 – În lume sunt mai mult de 1 miliard de migranţi. Trăiesc în afara graniţelor sau au migrat în interiorul ţărilor lor de naştere. În următoarele decenii, globalizarea, condiţiile economice şi de securitate sau schimbările climatice vor creşte presiunile de migraţie, în cadrul şi în afara graniţelor. Ziua Internaţională a Migranţilor este marcată de toate statele membre ONU pentru a recunoaşte eforturile, contribuţiile şi drepturile migranţilor din întreaga lume.

Ziua Internațională a Migranţilor, proclamată de Adunarea Generală ONU la 4 decembrie 2000, marchează data în care a fost adoptată Convenţia internaţională pentru protecţia drepturilor tuturor muncitorilor emigranţi şi a membrilor familiilor acestora şi reprezintă un apel la respectarea drepturilor şi libertăților fundamentale ale tuturor emigranţilor.Potrivit ONU, numărul total al migranţilor internaţionali este de aproximativ 250 de milioane de persoane.În prezent nu există practic nicio ţară din lume care să nu angajeze lucrători emigranţi pentru a satisface nevoile forţei de muncă şi aproape o jumătate dintre emigranţii internaţionali sunt femei, care lucrează pentru a-şi ajuta familiile rămase în ţara de origine.Pentru mulţi oameni din lume cea mai bună opţiune pentru a-şi creşte standarul de viaţă, veniturile sau nivelul de educaţie sau pentru a-şi asigura un viitor mai bun este să-şi părăsească locul de origine. Persoane de toate vărstele, profesiile şi nivelurile de educaţie formează miliardul de oameni care au plecat de acasă pentru a trăi în altă parte. Migranţii aduc o nouă energie, spirit antreprenorial şi idei proaspete în societate şi în ciuda contribuţiei lor pozitive la economia globală, la cea a ţării gazdă sau de origine, în termeni de servicii, impozite, fluxuri de remitenţe pentru familii (în prezent estimate la 583 miliarde dolari în 2014, conform ONU), multe ţări sunt încă departe de a respecta obligaţia lor de a proteja drepturile lucrătorilor emigranţi.Migraţia aduce însă pentru ţara gazdă şi destule neajunsuri, lipsa integrării în societate, tineri migranţi care eşuează în privinţa educaţiei sau adulţi care nu lucrează, şi bineînţeles migraţia nereglementată. Trecutul multicultural al acestor persoane şi politicile care reglementează migraţia fac ca mobilitatea umană să fie una din cele mai complexe probleme cu care se confruntă lumea de astăzi.În acest sens, Europa trece acum printr-un moment istoric, se confruntă cu cea mai gravă criză a refugiaţilor din ultimii zeci de ani: în 2015, circa 1 milion de migranţi.Deşi migraţia din motive umanitare este în creştere în mai multe părţi ale lumii, şi în special în Asia, cele mai multe cereri de azil au fost făcute în Europa, iar această situaţie de urgenţă cere un răspuns coordonat, atât la nivel european cât şi global. De asemenea, actuala criză a refugiaţilor are loc într-un context relativ dificil atât economic şi pe piaţa muncii, cât şi pe fondul luptei globale împotriva terorismului şi a sporirii îngrijorării şi sentimentelor anti migraţioniste.Imaginea oamenilor care debarcă pe ţărmurile Europei şi informaţiile despre cei care şi-au pierdut viaţa încercând să găsească o viaţă mai bună au impresionat puternic opinia publică internaşională.

Pentru a marca Ziua Internaţională a Migranţilor din 19 decembrie, Organizaţia Internaţională a Migraţiei cheamă comunitatea internaţională la o Vehge cu lumânări pentru a-i comemora pe migranţii care şi-au pierdut viaţa în mod tragic în acest an. – PROMPT MEDIA

foto:stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.