Acasă Externe Rep. Moldova: Președintele Timofti vorbește public despre presiunile și șantajul oligarhilor

Rep. Moldova: Președintele Timofti vorbește public despre presiunile și șantajul oligarhilor

DISTRIBUIȚI

nicolae timofti141731 – 18122015 – Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat joi, într-o întâlnire cu un grup de ambasadori ai unor țări din Uniunea Europeană, că refuză să cedeze presiunilor care sunt exercitate asupra sa și a familiei sale, cu scopul de a influenţa deciziile care privesc chestiunile importante ale ţării, precum desemnarea unui nou premier.

Nicolae Timofti a precizat că există ”unele forțe politice și structuri oligarhice” care întreprind acțiuni concertate în ideea de a influența instituția prezidențială și de a-și spori influența asupra altor instituții ale statului.

Potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Chişinău, şeful statului Republicii Moldova a transmis ambasadorilor că nu va ceda presiunilor exercitate.

Diplomații europeni și-au exprimat susținerea față de poziția șefului statului, declarând că susțin efortul președintelui Nicolae Timofti de a promova practicile europene. „Orice presiune asupra șefului statului este inacceptabilă. Vom sprijini un guvern care va face să funcționeze instituțiile, va distruge sistemului statului captiv, va consolida societatea, va reduce corupția și va asigura independența energetică a țării. Dorim dezvoltarea pozitivă și stabilă a Republicii Moldova”, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene, domnul Pirkka Tapiola.

„Este importantă stabilitatea, dar și mai importantă este menținerea democrației în Republica Moldova”, a notat, la rândul său, ambasadorul Republicii Franceze, domnul Pascal Vagogne.

Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, doamna Ulrike Knotz, a spus că a fost șocant să audă despre exercitarea unor presiuni asupra șefului statului și asupra familiei sale.

Ambasadorul Republicii Cehe, domnul Jaromír Kvapil, a declarat la rândul său: „Oponenții Dumneavoastră sunt puternici, dar noi avem încredere în Dumneavoastră”.

Ambasadorul României, domnul Marius Lazurca, și-a declarat sprijinul pentru acțiunile șefului statului și a pledat pentru formarea cât mai grabnică a unui Guvern proeuropean la Chișinău.

Președintele Timofti le-a mulțumit diplomaților europeni pentru faptul că sprijină Republica Moldova și și-a exprimat speranța că forțele politice de la Chișinău vor găsi soluții pentru depășirea actualei crize politice și formarea unui guvern proeuropean.

Președintele Republicii Moldova declarase anterior că Partidul Democrat (PD) exercită presiuni asupra sa pentru desemnarea candidatului său la funcția de prim-ministru, în persoana controversatului oligarh Vladimir Plahotniuc, ex-prim-vicepreședinte al acestui partid, considerat finanțatorul acestei formațiuni, după cum a relatat portalul Unimedia.

Nicolae Timofti a îndemnat partidele parlamentare să rămână în spațiul constituțional și să se mobilizeze în vederea constituirii unei majorități parlamentare care să permită formarea unui guvern proeuropean funcțional. El i-a mai îndemnat pe politicienii moldoveni să abandoneze „jocurile politicianiste care nu sunt o soluție în situația dificilă în care se găsește la ora actuală Republica Moldova’, condusă de un guvern interimar de la sfârșitul lunii octombrie, pe fondul creșterii popularității partidelor de stânga proruse în sondaje.

La întrevederea cu membrii corpului diplomatic a participat, de asemenea, ministrul în exercițiu al Afacerilor de Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.