Acasă Social Românii, principala în minoritate cu rezidență străinătate în Spania, Italia şi Ungaria

Românii, principala în minoritate cu rezidență străinătate în Spania, Italia şi Ungaria

DISTRIBUIȚI

harta_europa_minoritati141756 – 22122015 – Românii plecaţi din ţară au ajuns să constituie minoritatea principală sau una dintre cele mai numeroase minorităţi stabilite în mai multe state ale Uniunii Europene, arată cel mai recent raport Eurostat privind cetăţenii străini din statele UE, citat de gandul.info.

Astfel, românii constituie principala minoritate de străini cu rezidenţă în străinătate în Spania, Italia şi Ungaria, minorităţi importante de români găsindu-se şi în Grecia, Cipru, Portugalia şi Slovacia. Cei mai mulţi se află însă în Italia, apoi în Spania şi Germania, în cele trei ţări aflându-se aproape 2 milioane de români cu rezidenţă, cifra neluându-i în calcul pe cei aflaţi acolo temporar sau fără forme legale. România este singurul stat membru al UE în care sirienii stabiliţi cu rezidenţă reprezintă una dintre cele mai numeroase cinci minorităţi. În 2014, românii aflaţi în străinătate au trimis acasă peste 1,5 miliarde de euro. Românii au ajuns să se numere printre principalele minorităţi stabilite în statele UE, fiind printre cele mai mari grupuri de rezidenţi în 8 state europene, cu 2,2 milioane de români rezidenţi în aceste state, dar care şi-au păstrat cetăţenia română, arată cel mai recent raport Eurostat privind cetăţenii străini din statele UE. Cifra nu ia în calcul cetăţenii români plecaţi în alte state temporar sau fără forme legale. În acelaşi timp, România se numără printre statele UE cu cei mai puţini cetăţeni străini stabiliţi cu rezidenţă, ca procent din populaţie.

Polonia este campioana Europei la numărul de cetăţeni care s-au stabilit cu rezidenţa în alte state, polonezii constituind una dintre cele 5 principale minorităţi de cetăţeni străini în 10 state UE. Urmează germanii, care sunt o minoritate importantă în 9 state UE, apoi italienii şi românii cu apariţii semnificative, în primele 5 minorităţi de rezidenţi străini, în 8 state UE.

Peste un milion de români în Italia

Cei mai numeroşi rezidenţi români se află în Italia, unde cei 1.081.400 de români care s-au stabilit acolo reprezintă principala minoritate de cetăţeni străini. Urmează Spania, unde de asemenea cei 728.252 de români rezidenţi aăcolo sunt cea mai ocupă locul trei ca număr, însă cei 245.248 de rezidenţi români de acolo sunt abia pe locul 5 ca minoritate acolo. În Germania, cei mai mulţi rezidenţi străini provin din Turcia, Polonia, Italia şi Grecia, abia apoi urmând românii.numeroasă minoritate de cetăţeni străini.

Românii din Germania

Românii sunt cea mai numeroasă minoritate de rezidenţi străini şi în Ungaria, deşi numărul lor nu este foarte mare – 30.924. În Grecia şi Cipru, românii reprezintă a treia mare minoritate de rezidenţi străini. În Grecia sunt înregistraţi 46.524 români, iar în Cipru sunt 23.706 rezidenţi români, conform recensământului din 2011. Românii reprezintă de asemenea a patra minoritate de rezidenţi ca importanţă în Portugalia (34.204) şi în Slovacia (4.941).

În acelaşi timp, România se numără printre statele UE cu cei mai puţini rezidenţi străini ca procent din populaţia totală, cu doar 0,4%. Ţări cu procente la fel de reduse mai sunt Polonia, Croaţia, Lituania sau Bulgaria.

În România, cele mai importante minorităţi de rezidenţi străini sunt moldovenii (10.952), turcii (8.143), chinezii (6.624), italienii (5.554) şi sirienii (3.588). De altfel, România este singurul stat UE în care cetăţenii din Siria ocupă un loc atât de important ca procent din rezidenţii străini stabiliţi.

Ţara cu cel mai mare procent de rezidenţi străini raportat la populaţia totală este Luxemburg, cu peste 45% locuitori fără cetăţenie luxemburgheză. Procente de rezidenţi străini care depăşesc 10% din totalul populaţiei mai au Cipru (19,5%), Letonia (15,2%), Estonia (14,9%), Austria (12,5%), Irlanda (11,8%), Belgia (11,3%) şi Spania (10,1%). – PROMPT MEDIA

foto:twiter.com – Carl Bildt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.