Acasă Externe Serbia: Impuls pentru OSCE pentru soluționarea conflictelor prelungite, în special al celui...

Serbia: Impuls pentru OSCE pentru soluționarea conflictelor prelungite, în special al celui din Moldova

DISTRIBUIȚI

OSCE141468 – 04122015 – Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat la 3 decembrie 2015 la Belgrad, la cea de-a XXII-a reuniune a Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

În cadrul reuniunii, ministrul român şi omologii săi din Statele participante OSCE au dezbătut perspectivele securității europene – cu accent asupra impactului conflictului din Ucraina – şi au evidențiat amenințările transnaționale la adresa securității europene, în special amenințarea terorismului.

În cadrul intervenţiei în plenul reuniunii, ministrul Lazăr Comănescu a transmis o serie de mesaje-cheie, cu accent pe reconfirmarea sprijinului pentru Ucraina; impulsionarea acțiunii OSCE în soluționarea conflictelor prelungite, în special a celui din Republica Moldova; sublinierea necesității implementării depline a angajamentelor asumate de Statele participante OSCE pe toate cele trei Dimensiuni ale activităţii Organizației (politico-militară, economică și de mediu, umană); susținerea funcționării corespunzătoare a mecanismelor și Instituțiilor autonome ale OSCE.

Şeful diplomației române a susținut, totodată, aprofundarea rolului OSCE în abordarea provocărilor transnaționale, cu accent pe combaterea terorismului şi fenomenul migrației, conform angajamentelor OSCE în materie.

”Implementarea angajamentelor, având la bază conceptul cuprinzător de securitate, rămâne esenţială pentru întregul spaţiu OSCE. […]Eforturile noastre trebuie să vizeze implementarea pe deplin a principiilor fundamentale şi nu reinterpretarea acestora. Nu trebuie să ezităm să abordăm domeniile în care este dificil să ajungem la consens – soluţionarea conflictelor, dimensiunea umană, controlul armamentelor şi măsurile de creştere a încrederii şi securităţii – ci trebuie să urmărim să identificam soluţii în baza principiilor existente”, a arătat ministrul Lazăr Comănescu în discursul său din cadrul Consiliului Ministerial OSCE de la Belgrad. – – PROMPT MEDIA

foto:mae.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.