Acasă Externe Bruxelles: Din nou discuții despre susținerea integrării europene a Republicii Moldova

Bruxelles: Din nou discuții despre susținerea integrării europene a Republicii Moldova

DISTRIBUIȚI

142016 – 19012016  – Ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu - Bruxelles a participat luni, 18 ianuarie 2016, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe (CAE), la Bruxelles. Agenda a cuprins discuţii despre situaţia din Siria, din Irak şi din Ucraina. În marja CAE, au mai avut loc: o reuniune informală cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe şi al expatriaţilor al Regatului Haşemit al Iordaniei, Nasser Judeh şi o reuniune a ”Grupului de prieteni ai Ucrainei”.

În cadrul discuţiilor privind Siria și recentele evoluții din regiune, ministrul Lazăr Comănescu a reiterat sprijinul pentru soluţia politică agreată la reuniunile în format Geneva şi Viena și a subliniat că partenerii regionali și internaționali trebuie să-și unească eforturile pentru identificarea unei soluții, astfel încât să fie evitat un vid de putere în perioada de tranziție din Siria. De asemenea, a exprimat îngrijorare față de situația umanitară din această țară și, în acest context, a menționat că este nevoie de cooperare stabilă pentru găsirea unor soluții viabile pentru situațiile de criză din Orientul Mijlociu. Totodată, în urma recentelor evoluţii în relaţia dintre Iran şi Arabia Saudită, şeful diplomaţiei române a arătat că este necesară restabilirea dialogului şi a colaborării dintre cele două state, atât în sprijinul intereselor proprii, cât şi ale regiunii, inclusiv pentru a evita afectarea procesului de pace sirian.

În ceea ce privește situaţia din Irak, ministrul Lazăr Comănescu a salutat eforturile guvernului Al-Abadi de a continua reformele și dialogul aprofundat la nivel național, în vederea asigurării păcii și stabilității pe termen lung. De asemenea, șeful diplomației române a subliniat nevoia de reconciliere națională în Irak și a exprimat sprijinul pentru continuarea procesului de reconstrucție din acest stat.

Dezbaterile referitoare la Ucraina au avut loc atât în cadrul CAE, cât și în timpul reuniunii „Grupului de prieteni ai Ucrainei”, găzduit de Danemarca și cu participarea ministrului ucrainean Pavlo Klimkin. Cu această ocazie, a fost subliniată necesitatea unui efort suplimentar din partea autorităţilor ucrainene în aplicarea noilor prevederi legale, în special în domeniul reformei constituţionale şi a sistemului judiciar. De asemenea, s-a accentuat faptul că este nevoie ca asistenţa oferită de UE Ucrainei să fie suplimentată și canalizată sectorial, inclusiv în plan economic. Un sprijin important este necesar și pentru implementarea legislației care vizează combaterea corupției și operaționalizarea instituțiilor cu atribute în acest domeniu. Statele membre UE au manifestat disponibilitate pentru un sprijin politic și financiar consolidat pentru Ucraina în procesul de aplicare provizorie a Acordului de Asociere, inclusiv în contextul aplicării, de la 1 ianuarie 2016, a prevederilor Acordului Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb.

După reuniunea „Grupului de prieteni ai Ucrainei”, ministrul Lazăr Comănescu a avut o scurtă întrevedere cu omologul său ucrainean, ocazie cu care au discutat perspectivele intensificării dialogului politic bilateral.

În marja CAE, ministrul a discutat, într-un cadru informal, cu omologi din state membre ale UE despre necesitatea susținerii, în continuare, a parcursului european al Republicii Moldova.

Miniştrii europeni de externe au avut și un schimb de opinii cu omologul iordanian, Nasser Judeh. Discuţiile au evidenţiat buna cooperare UE-Iordania şi au condus la conturarea unor direcţii de sprijin sporit pe care Uniunea Europeană să îl acorde Iordaniei. De asemenea, au fost abordate aspecte regionale, atât din perspectiva celor mai recente evoluţii, cât şi a rolului Iordaniei în gestionarea problematicii refugiaţilor. – PROMPT MEDIA

foto:mae.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.