Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Aurelia Cristea îl interpelează pe Dacian Cioloș despre neregulile guvernamentale în...

București: Aurelia Cristea îl interpelează pe Dacian Cioloș despre neregulile guvernamentale în materie de tutun

DISTRIBUIȚI

Aurelia Cristea142115 – 25012016  – Deputatul PSD Aurelia Cristea i-a trimis, duminică, o interpelare scrisă premierului Dacian Cioloș, pentru a analiza în regim de urgență, activitățile desfășurate în cadrul Comitetului interministerial pentru controlul consumului de tutun, înființat prin Hotărârea Guvernului nr.776/2015. Deputatul solicită publicarea imediată a stenogramei întâlnirii Comitetului din 18 ianuarie 2016 și solicită o anchetă a Corpului de Control cu privire la posibile conflicte de interese ale reprezentanților autorităților în acest organism: ”Înțelegerea noastră este că s-au facut afirmații de o gravitate extremă, de către unii din membrii comitetului”.

Comitetul interministerial a fost înființat de Guvernul Ponta, cu scopul principal și bine determinat de a coordona procesul de transpunere în România a prevederilor legislaţiei europene privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi produselor conexe.

”Odată cu instalarea guvernului condus de dumneavoastră și cu modificarea componenței Comitetului interministerial pentru controlul consumului de tutun, ca urmare a schimbărilor intervenite în cadrul unor ministere reprezentate în cadrul comitetului, am constatat, cu îngrijorare, o modificare a atitudinii Comitetului interministerial în ceea ce privește implementarea de către România a Directivei 2014/40/EU în ceea ce privește fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi produselor conexe, în sensul blocării implementării acesteia și cu asumarea fățișă a intrării României în procedura de infringement a normelor comunitare, în condițiile în care aplicarea directivei poate avea loc fără probleme din mai 2016. De asemenea, această atitudine încalcă flagrant legea 332/2005, cea prin care România s-a angajat ferm în eforturile de combatere a consumului de tutun”, arată în interpelare Cristea. Practic, reprezentanți ai unor autorități publice s-au raliat fără rezerve poziției susținute de către industria tutunului, care urmărește să amâne aplicarea în România a Directivei 2014/40/EU.

”Modul în care se desfășoară activitățile din cadrul Comitetului interministerial pentru controlul consumului de tutun denotă ingerința industriei tutunului în activitatea acestuia și influențarea procesului legislativ pentru a răspunde cerințelor acestei industrii. Astfel la întâlnirea Comitetului din data de 18 ianuarie 2016, unde au fost prezenți reprezentanții industriei tutunului, aceștia au afirmat că au influențat procesul legislativ în momente decisive, așa cum a fost blocarea promulgării Legii privind modificarea și completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și controlul consumului produselor din tutun”, se arata în interpelare.

În acest context, deputatul solicită publicarea stenogramei întâlnirii Comitetului interministerial (CI) pentru controlul consumului de tutun din data de 18 ianuarie 2016, precum și realizarea imediată, de către Corpul de Control al Premierului, a unui control detaliat cu privire la activitatea CI pentru controlul consumului de tutun, inclusiv în ceea ce privește reprezentanții autorităților publice în acest comitet și conflictele de interese în care aceștia s-ar putea afla. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.