Acasă Stiri Locale Bucuresti-Ilfov București: Fără proiecte europene în București – Ilfov

București: Fără proiecte europene în București – Ilfov

DISTRIBUIȚI

proiecte_UE141897 – 11012016  – În această lună vor fi lansate patru programe pentru atragerea fondurilor europene. Este vorba despre Programul Operaţional Regional, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Programul Operaţional Capital Uman şi Finanţări Naţionale.

 Programul Operaţional Regional ar urma să fie lansat luna aceasta, cu o linie de finanţare destinată microîntreprinderilor, dar nu şi firmelor start-up,  beneficiarii urmând să aibă la dispoziţie o finanţare nerambursabilă cuprinsă între 25.000 şi 200.000 de euro, în întregime nerambursabilă. Solicitanţii vor suporta doar cheltuielile neeligibile, atunci când acestea intervin în cadrul proiectului (comisioane, impozite, taxe, mijloace de transport, utilaje second-hand).

În ceea ce priveşte condiţiile de eligibilitate, potenţialii beneficiari trebuie să aibă cel puţin un an fiscal integral, încheiat cu bilanţ contabil, şi să fie încadraţi în categoria microîntreprinderilor, cu cel puţin un angajat cu normă întreagă, dar nu mai mult de nouă angajaţi şi cu o cifră de afaceri de până la două milioane de euro.

Proiectul trebuie realizat în spaţiul urban, iar valoarea acestuia trebuie să fie cuprinsă între aproximativ 100.000 de lei şi 3.000.000 de lei. Ajutorul acordat este cuprins între 25.000 de euro şi 200.000 de euro, în cazul în care valoarea proiectului este mai mare, diferenţa urmând să fie suportată de beneficiar din fonduri proprii.

Vor fi acceptate numeroase domenii de activitate, cu prioritate pe activăţile de producţie, dar locul de implementare al proiectului nu trebuie să fie în Bucureşti – Ilfov, ci în celelalte oraşe ale ţării.

Deschiderea estimată a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală este luna martie 2016, în acesta putându-se înscrie şi start-upurile. PNDR va deschide şase linii de finanţare pentru beneficiarii privaţi, două dintre acestea fiind destinate activităţilor economice, altele decât agricultura, realizate în mediul rural.

Astfel, pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zonele rurale, vor avea prioritate activităţile turistice, meşteşugăreşti sau de producţie, ajutorul nerambursabil fiind de 50.000 de euro pentru servicii, sau 70.000 de euro pentru activităţi de producţie, nesolicitându-se contribuţia privată.

În acest program vor fi acceptate toate activităţile desfăşurate în spaţiul rural, cu excepţia agriculturii. Ajutorul financiar nerambursabil este de 70% în cazul ser­viciilor sau 90% în cazul acti­vităţilor de producţie, dar nu mai mult de 200.000 de euro.

Programul Operaţional Capital Uman este estimat a fi deschis în prima jumătate a anului 2016.

Parte a acestui program,  ”România Creativă” poate acorda microfinanţări de până la 25.000 de euro şomerilor, persoanelor inactive, dar şi salariaţilor care vor să devină antreprenori în industrii creative, precum: meşteşuguri, industria publicitară, crearea şi dezvoltarea de software, producţia de jucării, arhitectură, modă. Nici în acest caz nu se vor acorda finanţări nerambursabile pentru firmele create în Bucureşti – Ilfov.

Pentru a primi finanţare nerambursabilă, beneficiarul va trebui să urmeze un program de educaţie antreprenorială, să pregătească planul de afaceri şi să-l susţină în cadrul unei comisii de evaluare, în ultima etapă permiţându-li-se solicitanţilor cu planuri de afaceri viabile să-şi deschidă firmele şi să pornească activitatea descrisă în proiect.

Proiectele nu vor putea fi depuse de viitorii antreprenori în mod direct, ci vor fi derulate prin intermediul unui Administrator de grant (ONG sau Instituţie publică, cel mai probabil).

Zece programe de finanţări naţionale

Liniile de finanţare din fonduri naţionale vor fi derulate prin intermediul www.aippimm.ro, nefiind însă estimată o dată pentru des­chiderea acestora.

Bugetul anunţat pentru anul 2016 este de aproximativ 160 de milioane de lei, sumă ce va fi alocată prin intermediul unui număr de zece programe de finanţare a afacerilor mici şi mijlocii. Dintre aceste zece programe, trei sunt noi, urmând a fi deschise pentru prima dată în acest an.

Una dintre liniile de finanţare va fi acordată prin intermediul SRL-D, deschise de întreprinzători debutanţi, ajutorul nerambursabil fiind de 50% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 10.000 de euro. Bugetul estimat pentru anul 2016 este de 22,7 milioane de lei, fiind eligibile aproape toate activităţile, exceptând agricultura, pescuitul şi altele.

O altă linie de finanţare, cea pentru activităţile START, va acorda un ajutor nerambursabil de 90% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 120.000 de euro.

Pentru a putea depune proiecte în cadrul acestui program, socie­tăţile comerciale trebuie să nu aibă mai mult de doi ani de la data înregistrării la Registrul Comerţului. Bugetul estimat pentru anul 2016 este de 22,7 milioane de lei.

În cadrul Programului Comerţ, ajutorul nerambursabil este de 90% din valoarea investiţiei, dar nu mai mult de 135.000 de euro. Pentru a putea depune proiecte în cadrul acestui program, societăţile comerciale trebuie să nu aibă mai puţin de doi ani de la data înregistrării la Registrul Comerţului.

Programul ”Finanţări pentru Femei Manager” oferă antreprenoarelor un ajutor financiar de maximum 50.000 de lei, reprezentând 90% din investiţii. Diferenţa de 10% trebuie să fie acoperită din fonduri proprii ale beneficiarelor.

Programul naţional multia­nual de microindustrializare are alocat prin intermediul Bugetului de Stat pe 2016 suma de 60,89 mi­lioane de lei. Prin intermediul acestui program întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) ar urma să primească ajutoare financiare ne­rambursabile de la stat de până la 120.000 de lei, reprezentând 90% din valoarea investiţiei. Programul va finanţa cheltuielile de formare profesională a angajaţilor noi (cursuri sau formare la locul de muncă) şi de implementare a unor planuri de investiţii depuse de firme. Investitiţiile pot consta, de exemplu, în achiziţionarea de utilaje, autoutilitare, echipament IT ori realizarea unui site de pre­zentare a firmei.

Fabricile pot activa în mai multe sectoare, de la industrie alimentară, confecţii, până la fabricarea maşinilor.

Unul dintre noile programe introduse este cel naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvol­tarea întreprinderilor mici şi mij­locii în mediul rural, care are alocat un buget total de 25,9 milioane de lei în anul 2016.

În program pot intra microîntreprinderile, IMM-urile, per­soanele fizice autorizate (PFA) înregistrate la Registrul Comerţului de cel mult un an la data cererii ajutorului. O altă condiţie importantă este ca socie­tatea să aibă sediul în mediul rural şi tot la sate să-şi desfă­şoare activitatea.

Prin program, antreprenorii de la sate pot să primească un ajutor de la stat de până la 50.000 de lei, reprezentând 90% din investiţia pe care trebuie să o facă aceştia. La această sumă, beneficiarul ar trebui să asigure aproximativ 5.555 de lei, reprezentând 10% din investiţia obligatorie.

Banii vor putea fi investiţi în echipamente IT, birotică, utilaje, autoutilitare, crearea unui site de prezentare, servicii de promovare, cursuri de antreprenoriat, consultanţă etc. – sursa: avocatnet.ro – PROMPT MEDIA

foto:zspotmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.