Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: România ”este clar alături de Republica Moldova”, declară președintele Iohannis

București: România ”este clar alături de Republica Moldova”, declară președintele Iohannis

DISTRIBUIȚI

Ciolos - Pavel FilipNevoiașii de peste Prut vor primi produse de primă necesitate de la Guvernul României – 142156 – 26012016  –  Prim-miniștrii Guvernelor României și Republicii Moldova, Dacian Cioloș și Pavel Filip, s-au întâlnit, marți, cei doi discutând în special despre situația de la Chișinău și împrumutul rambursabil pe care România îl va acorda. ”Vizita a contribuit la o mai bună înțelegere a situației dificile prin care trece Republica Moldova, să înțelegem mai bine și ceea ce se întâmplă la Chișinău, și care este poziția guvernului”, a precizat premierul român. Acesta consideră că cetățenii Moldovei au așteptări foarte clare de la autorități, iar nemulțumirile pe care le au sunt justificate. Credibilitatea majorității parlamentare depinde de capacitatea de a lua decizii pentru implementarea reformelor așteptate de moldoveni și de România ca țară vecină parteneră și de partenerii europeni și euroatlantici. ”I-am spus domnului prim-ministru că încurajăm guvernul să țină legătura cu reprezentanții societății civile, să asculte doleanțele și așteptările legitime care merg în direcția reformei și menținerea parcursului european al Republicii Moldova. Pornind de la niște angajamente clare de reformă, Guvernul României e gata să sprijine Republica Moldova pe parcursul european și să sprijine programul de reformă. Ne dorim stabilitate și un guvern angajat la reforme”.

Cioloș a explicat că România va sprijini cetățenii nevoiași din Republica Moldova să iasă din perioada de iarnă prin acordarea de produse de primă necesitate.

”Suntem pregătiți să acordăm un sprijin financiar din creditul rambursabil pe care România l-a promis. I-am spus domnului prim-ministru că înainte de a livra prima tranșă ne așteptăm să vină cu câteva măsuri concrete care să demonstreze voință de reformă. Până la sfârșitul săptămânii venim cu o listă de măsuri pe care guvernul le-ar putea lua înainte de transmiterea primei tranșe de la București. România dorește coordonarea sprijinului financiar cu Comisia Europeană și FMI, să fie folosit ca un pod între momentul de față și momentul în care va putea semna un acord cu FMI”, a spus oficialul român.

La rândul său, premierul Filip a ținut să mulțumească omologului său pentru că a acceptat să aibă o primă întâlnire chiar din primele zile de la instalarea Guvernului de la Chișinău. ”Mulțumesc și pentru că România a decis să întindă o mână de ajutor țării mele într-un context extrem de dificil”. Acesta a mai precizat că a avut o discuție constructivă cu Dacian Cioloș și că, ”mai mult ca oricând, sprijinul e vital pentru cetățenii moldoveni”.

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis marți premierului moldovean Pavel Filip că România este alături de Republica Moldova și sprijină parcursul european al acestei țări. ”România este clar alături de Republica Moldova. Noi dorim să vă sprijinim în parcursul european și am convingerea că împreună vom găsi cele mai bune abordări”, a afirmat Klaus Iohannis, la întrevederea cu Pavel Filip, de la Palatul Cotroceni. Șeful statului a arătat că noul Guvern de la Chișinău a preluat un mandat greu, însă a subliniat că acesta poate fi și frumos.

”Dumneavoastră, domnule prim-ministru și dumneavoastră viceprim-miniștri, miniștri ați preluat un mandat greu, într-o perioadă dificilă, dar eu cred că acest mandat greu poate să fie și foarte frumos. Aveți o mare șansă ca prin reforme ferme și duse până la capăt să redați Republicii Moldova stabilitate politică, economică, financiară și în definitiv să redați cetățenilor Moldovei sentimentul de siguranță și că există un guvern care se ocupă de problemele Moldovei și ale moldovenilor”, a spus Iohannis.

Președintele a indicat că vizita premierului moldovean la București, de marți, reprezintă un semn de continuare a relației de apropiere între Republica Moldova și România. ”Bine ați venit! După puțin timp de la învestire v-ați decis să faceți o vizită la București. Eu mă bucur că vă pot primi la Cotroceni. Este, după părerea mea, un semn că doriți să continuați relația de apropiere între Republica Moldova și România. Acest lucru mă bucură foarte mult”, a afirmat șeful statului.

Prim-ministrul Pavel Filip a fost primit, la orele 13.30, de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, întrevederea având loc la Salonul Spaniol din cadrul Palatului Parlamentului. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.