Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: S-a stins singurul român medaliat la Jocurile Olimpice de Iarnă

București: S-a stins singurul român medaliat la Jocurile Olimpice de Iarnă

DISTRIBUIȚI

 Ion Panţuru142001 – 18012016  – Ion Panţuru, medaliat cu bronz în proba de bob la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Grenoble, în 1968, s-a stins din viață.Panțuru s-a născut la 11 septembrie 1934, la Comarnic, în judeţul Prahova. A practicat în copilărie fotbal şi schi, iar mai apoi bob, disciplina în care a realizat cel mai bun rezultat din istoria sporturilor de iarnă din ţara noastră. Înainte de a deveni un mare campion la bob, a fost portar la Carpaţi Sinaia, în Divizia B de fotbal. A concurat împreună cu frânarul Nicolae Neagoe la Grenoble, în 1968 aducând României singura medalie de până acum în istoria participărilor la Jocurile Olimpice de iarnă.

A mai făcut parte şi din echipa de bob patru persoane a României care s-a clasat pe locul 10 la Jocurile Olimpice de la Sapporo din anul 1972. Are în palmares şi o medalie de argint la Campionatele Mondiale din 1969 de la Lake Placid şi una de bronz la ediţia mondialelor din 1973 de la Lake Placid, ambele împreună cu Dumitru Focşeneanu. De asemenea, a obţinut la Campionatele Europene două medalii de aur la bob patru persoane (1967 şi 1971), două de argint la bob două persoane (1969) şi bob patru persoane (1969), şi una bronz în 1970 la bob patru persoane. În cariera de antrenor a format mai multe generaţii de sportivi valoroşi în bobul românesc.

Ion Panţuru a fost declarat Maestru Emerit al Sportului pentru întreaga carieră, primind medalia naţională ”Pentru Merit” clasa a II-a şi a fost numit cetăţean de onoare al orașelor Comarnic, Sinaia şi Buşteni. –   PROMPT MEDIA

foto:digi24.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.