Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Termenul pentru reînnoirea avizelor de încadrare a locurilor de muncă în...

București: Termenul pentru reînnoirea avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții de deosebite a fost prelungit cu trei ani

DISTRIBUIȚI

aviz141792 – 04012016 –  Locurile de muncă pot fi menținute ”în condiții deosebite”, prin reînnoirea avizelor de încadrare în astfel de condiții, pentru o perioadă de maxim trei ani, începând cu 1 ianuarie 2016, a decis Guvernul, printr-o ordonanță de urgență care modifică Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Totodată, perioada dintre 31 decembrie 2015 și data reînnoirii avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite de muncă, pentru care angajatorii trebuie să achite, după caz, diferența dintre cota de contribuție de asigurări sociale pentru condiții deosebite muncă și cea declarată de aceștia.

Caracterul de urgență al actului normativ este justificat de faptul că, până la termenul limită de 31 decembrie 2015, stabilit de legislația în vigoare (HG 1173/2014), nu toți angajatorii care dețin avize de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite au reușit să normalizeze aceste condiții, prin realizarea măsurilor prelungirii acestui termen, ar fi afectați peste 30.000 de angajați încadrați în condiții deosebite, preponderent din următoarele domenii: sănătate și asigurări sociale, extracția cărbunelui, producția și furnizarea de energie electrică și termică. Din lipsa fondurilor, angajatorii din domeniile menționate nu au putut asigura realizarea măsurilor de prevenire și protecție, condiții în care prevăzute în planul de prevenire și protecție care trebuie să asigure  îmbunătățirea nivelului securității și al protecției sănătății angajaților. Concret, din consultările cu partenerii sociali și din analiza solicitărilor de reînnoire a avizelor de încadrare în condiții deosebite reiese că, în lipsa, există posibilitatea, ca în urma controalelor, inspectorii de muncă să sisteze activitatea, cu implicații atât pe piața forței de muncă, cât și a bugetului asigurărilor de șomaj.

Tot la ultima ședință de anul trecut  Executivul a aprobat, prin Hotărâre, metodologia de reînnoire  a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite valabile până la data de 31 decembrie 2015. Perioada de valabilitate a avizelor reînnoite nu poate depăși data de 31 decembrie 2018.

Reînnoirea avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite se acordă de către Inspecția Muncii sau Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare. Nerealizarea de către angajator a măsurilor din planul de prevenție și protecție constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 la 10.000 de lei, în funcție de numărul salariaților. Avizul de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite poate fi anulat de către Inspecția Muncii, la propunerea inspectoratului teritorial de muncă, dacă angajatorul nu realizează măsurile dispuse în urma controlului, în termen de 45 de zile de la constatarea contravenției. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.