Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Un pas înainte

București: Un pas înainte

DISTRIBUIȚI

juramant142063 – 21012016  –  Învestirea noului Guvern al Republicii Moldova este un pas înainte în direcția consolidării stabilității politice în statul vecin.

Guvernul României îşi exprimă speranţa că noul Executiv de la Chişinău va reconfirma, prin voinţă politică şi acţiune concretă, un angajament pro-european solid şi credibil, care să conducă la aplicarea cuprinzătoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, aprofundarea serioasă a reformelor, precum şi la consolidarea statului de drept şi a stabilităţii macroeconomice în beneficiul tuturor cetăţenilor.

Totodată, formarea Guvernului creează cadrul necesar pentru abordarea decisivă, fără răgaz, a provocărilor interne acumulate în ultima perioadă, în întâmpinarea aşteptărilor tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

România reconfirmă deschiderea deplină pentru dezvoltarea Parteneriatului Strategic bilateral şi accelerarea proiectelor de cooperare în curs, care au ca beneficiari principali cetăţenii Republicii Moldova. De asemenea, România reafirmă voinţa de a susţine toate eforturile avute în vedere de autorităţile de la Chişinău pentru implementarea agendei europene şi de reforme.

Membrii noului Guvern de la Chișinău au depus miercuri noaptea jurămîntul în fața președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Evenimentul a avut loc în cadrul unei ceremonii închise la reședința de stat care a fost păzită de mulți polițiști. În cadrul ceremoniei de învestire a Guvernului Filip, șeful statului a adresat un mesaj miniștrilor în care și-a exprimat speranța că noul Cabinet va ști să administreze cu competență și pricepere situația dificilă în care se găsește la ora actuală Republica Moldova. De asemenea. Timofti a făcut apel la calm, pentru evitarea violențelor.

În după-amiaza zilei de miercuri, 20 ianuarie 2015, deputații au acordat vot de încredere Cabinetului  condus de Pavel Filip. Noul Cabinet de miniștri a fost învestit în cadrul unei ședințe care a durat o jumătate de oră și a fost susținut de 57 de deputați, dintre cei 68 prezenți la ședință.

Tot miercuri, mii de simpatizanți ai Platformei Demnitate și Adevăr, ai PSRM și ai partidului condus de Renato Usatîi au protestat în fața sediului Parlamentului și au cerut deputaților să nu voteze un Guvern condus de democratul Pavel Filip și să opteze pentru alegeri anticipate. După învestirea Cabinetului, protestatarii au cerut anularea votului. Ulterior protestele au degenerat fiind îmbrânciți și răniți mai mulți polițiști și deteriorate ușile laterale ale clădirii Parlamentului. La Parlament au venit mai multe autocare cu carabinieri.

Joi dimineața, potrivit publika.md, în scuarul Parlamentului este linişte., dar în Piaţa Marii Adunări Naţionale unde sunt amenajate corturile, sunt în jur de 20 de persoane care se încălzesc la focuri de tabără. La intrările în Parlament, cât şi în interior, sunt dislocaţi poliţişti care păzesc instituţia. –  PROMPT MEDIA

foto:evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.