142210 – 28012016 – Miercuri, 27 ianuarie 2016, în cadrul Sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg, domnul deputat Ionuţ Stroe, șeful Delegaţiei Parlamentului României la APCE, a intervenit în cadrul dezbaterii de urgenţă cu tema ”Combaterea terorismului internaţional şi protejarea valorilor şi standardelor Consiliului Europei”.
El a precizat că respectarea deplină a drepturilor fundamentale ar trebui să fie un obiectiv-cheie al tuturor statelor europene: ”Pentru a fi eficienţi în combaterea terorismului sunt necesare măsuri pe termen lung care să promoveze intensificarea cooperării în domeniile prevenirii, securităţii frontierelor, infrastructurii de protecţie împotriva actelor teroriste şi al schimbului de informaţii.”, a adăugat Stroe. În acest context, parlamentarul român a subliniat nevoia de a se concretiza și eficientiza rapid cooperarea dintre instituțiile europene, internaționale și naționale privind prevenția, securitatea la frontiere dar și pentru protecția infrastructurii de importanță strategică în schimbul de informații.
Totodată, deputatul Ionuţ Stroe a atras atenţia membrilor Adunării asupra iniţiativei româno-spaniole privind crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului, care a fost lansată în anul 2015: ”Este important să vă atrag atenția asupra inițiativei României și Spaniei de a se înființa un tribunal internațional de luptă împotriva terorismului. Este nevoie de decizie politică sub acest aspect și cred că un instrument legal atât de puternic se va dovedi indispensabil în scurt timp. România consideră că procesul de dezbatere care este generat de iniţiativa privind tribunalul antiterorism are o valoare deosebită, din cel puţin două puncte de vedere – primul se referă la transmiterea unui mesaj coerent cu privire la faptul că lupta împotriva unui fenomen răspândit la nivel global, precum terorismul, necesită un răspuns adecvat prin instrumentele dreptului internaţional și al doilea punct de vedere se referă la generarea de idei care ar putea avea efecte benefice în privinţa deblocării procesului unor negocieri internaţionale, cu privire la care, până în prezent, comunitatea internaţională pare să nu fi găsit soluţii”.
În încheiere, Stroe a relevat că este imperios necesar să fie abordate deopotrivă consecinţele terorismului şi cauzele profunde ale acestuia. – PROMPT MEDIA