Acasă Cultura/Media Germania: România la cea de-a 66-a ediție a Festivalului Internațional de Film...

Germania: România la cea de-a 66-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin

DISTRIBUIȚI

– 142167 – 27012016  –  Festivalul Internaţional de Film de la Berlin dă startul pe 11 februarie uneia dintre cele mai importante competiţii de producţii de film din întreaga lume.

În ultimii anii, filmul românesc s-a aflat la loc de cinste în cadrul unuia dintre cele mai importante festivaluri de film din lume, Institutul Cultural Roman din Berlin susținând în mod constant prezența numeroaselor echipe de film la Berlinală.

În cadrul celei de-a 66-a ediţii a Berlinalei, a fost selectat, între cele 44 de filme din cadrul secţiunii Forum, lungmetrajul independent ”Ilegitim”, în regia lui Adrian Sitaru. Filmul – cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, după ”Pescuit sportiv” (2008), ”Din dragoste cu cele mai bune intenţii” (2011) şi ”Domestic” (2012) – spune povestea unei familii unite la început, formată din 4 frați și un tată, mama decedată cu 2 ani în urmă. La aflarea informației că tatăl a turnat, în regimul Ceaușescu, femei care doreau să facă avort, unul dintre fii își ia tatăl la întrebări, în final acesta fiind acuzat de întreaga familie. Tatăl se apără spunând că el crede în viață și este împotriva avortului, și dacă nu ar fi fost, frații gemeni n-ar fi acum în viață și în poziția de a-l acuza. Tatăl părăsește casa definitiv, familia începe să se destrame, iar problemele de abia acum încep.

66_Berlinale_PlakatA4_Wettbewerb_web_IMG_367xVARLa secțiunea Generation 14plus, din care fac parte 61 de filme de lung și scurtmetraj dedicate copiilor și tinerilor, a fost selectat scurtmetrajul regizoarei Roxana Stroe, intitulat ”O noapte în Tokoriki”. Acţiunea filmului se petrece într-o discotecă improvizată numită ”Tokoriki”, unde întregul sat sărbătorește majoratul Gianinei. Iubitul acesteia împreună cu Alin urmează să-i facă un cadou neașteptat, pe care nimeni nu-l va uita. Protagonişti sunt Cristian Priboi şi Iulia Ciochină. Iulia Ciochină va participa de asemenea, la Berlinale Talents, secţiune dedicată tinerelor talente din domeniul cinematografic.

La Berlinale Talents candidează anual circa 4.000 de tineri din întreaga lume, din care sunt selecționați 300 de participanți. Printre experții Berlinale Talents,invitați din 2003 până astăzi să participe la sesiuni de training cu tinerele talente, se numără și nume ca Gael García Bernal, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Julie Delpy, Charlotte Rampling, Keanu Reeves, WimWenders, Michael Werner sau Wong Kar-wai iar anul acesta a confirmat participarea preşedinta juriului Meryl Streep.

Alături de Iulia Ciochină, la această secţiune va participa şi scenarista Ruxandra Ghiţescu, care a fost admisă împreună cu alţi 9 tineri scenarişti în programul Script Station, pentru proiectul ”Otto – The Barbarian”.

România este reprezentată la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi de Răzvan Rădulescu, co-scenarist al producţiei germano-franco-mexicane ”Soy Nero”, în regia lui Rafi Pitts, care se află printre cele 23 de filme care fac parte din Competiţa principală pentru Ursul de Aur.

Totodată actrița Cosmina Stratan, care a primit în 2012 premiul pentru cea mai buna interpretare feminina la Festivalul de Film de la Cannes pentru rolul din filmul ”După dealuri” în regia lui Cristian Mungiu, participă la secţiunea Panorama cu lungmetrajul de debut al regizorului Ali Abbasi, ”Shelley”, în care este protagonista principală. Pelicula este o coproducţie Danemarca-Suedia.

În cadrul European Film Market vor fi prezentate următoarele producţii româneşti: ”Lumea e a mea” (r. Nicolae Constantin Tănase), ”Cinema, mon amour” (r. Alexandru Belc), ”Afacerea Est” (r.Igor Cobileanski),  ”Aliyah DaDa” (r. Oana Giurgiu), ”Acasa la tata” (r. Andrei Cohn),  ”Miracolul din Tekir” (r. Ruxandra Zenide) şi ”Autoportretul unei fete cuminţi” (r. Ana Lungu).

Tot în cadrul Berlinalei, ICR Berlin sprijină Centrul Naţional al Cinematografiei la organizarea Standului românesc din cadrul Film Market, cu scopul de a introduce producţiile româneşti pe piaţa internaţională, de a crea legături pentru coproducţii internaţionale şi de a prezenta România ca platou de filmare pentru societăţile de producţie internaţionale. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.