Acasă Externe Agenda Europeana Pledoarie europeană pentru Ucraina

Pledoarie europeană pentru Ucraina

DISTRIBUIȚI

141888 – 11012016  – Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le cere olandezilor să nu se opună Acordului de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina, cu ocazia referendumului pe această temă, prevăzut să aibă loc în luna aprilie, anunță Radio România.

Într-un interviu acorda cotidianului olandez „NRC Handelsblatt” preşedintele Comisiei Europene îi sfătuieşte pe olandezi să voteze „Da” la Acordul de asociere cu Ucraina.

Un vot negative ar însemna o uşă deschisă pentru o criză continentală.

Cetăţeanul olandez trebuie să voteze pe 6 aprilie ca un strateg european şi să înţeleagă că acest acord este şi în interesul Oladeni – spune Jean-Claude Juncker.

Inițiativa referendumului cu valoare de recomandare aparține organizației civice olandeze No Level. Este pentru prima dată când în Olanda este organizat un referendum iniţiat de cetăţeni.

Iniţiatorii, care au strâns 427 de mii de semnături pentru această consultare populară, sunt împotriva Acordului de asociere pentru comerţ liber cu Ucraina, pe care îl văd ca pe o nouă extindere a Uniunii Europene, în condiţiile în care guvernul promisese că Olanda nu va mai vota nicio extindere, fără a cere acordul cetăţenilor printr-un referendum național.

Parlamentul Olandei a aprobat deja Acordul de Asociere semnat de Uniunea Europeană cu Ucraina, prin care sunt eliminate restricțiile comerciale între cele două părți.

Iniţiatorii referendumului se tem că aceasta va fi doar o etapă înainte de aderarea Ucrainei la UE, o situaţie care ar forţa Olanda să aloce miliarde de euro.

Deși marea majoritate a partidelor sunt pro-europene, Partidul Libertății (partid anti-UE, anti-imigrare și anti-musulmani) împreună cu partidul de extremă dreaptă Geert Wilders ar cîștiga în acest moment mai multe locuri în parlament decât coaliția liberală. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.