Acasă Externe Agenda Europeana Preşedinţia olandeză a UE despre aderarea României la Spațiul Schengen: ” Nu...

Preşedinţia olandeză a UE despre aderarea României la Spațiul Schengen: ” Nu ştiu dacă va fi pe agenda Consiliului în următoarele şase luni”

DISTRIBUIȚI

Bert Koenders. government.nl141822 – 05012016 – Olanda revine, în primele șase luni ale lui 2016, după 12 ani, la Preşedinţia rotativă a Uniunii Europene cu probleme mult mai profunde, cu provocări mult mai serioase, atât externe, cât şi interne. Ca deținătoare a președinției UE, principiile sale de bază sunt: o Uniune care se concentrează pe esențial, creștere economică și o Uniune conectată cu societatea civilă. Cele patru priorități vor fi migrația și securitatea internațională; inovarea și crearea de locuri de muncă; finanțe și zona euro; viitorul climei și politica energetică.

Principalele provocări pentru Preşedinţia olandeză au fost detaliat, în exclusivitate pentru RRA, de ministrul de externe olandez, Bert Koenders: ”Sigur că punem accent pe câteva aspecte importante, ca de exemplu crearea de locuri de muncă, pe inovare, pe crearea unei politici comune atunci când vorbim de energie. Realizăm însă că sunt câteva probleme care au prioritate în acest moment. Mă refer la negocierile cu Marea Britanie, apoi problema refugiaţilor, cum să ne protejăm mai bine graniţele externe şi cum să găsim un sistem solidar în Europa şi, nu în ultimul rând, instabilitatea din afara Europei şi ameninţarea terorismului. Toate sunt motive de îngrijorare pentru multe lume şi acum sunt în atenţia noastră”, a declarat Bert Koenders.

În ceea ce priveşte spaţiul Schengen,  consideră că trebuie discutată modernizarea unor mecanisme: ”Situaţia în spaţiul Schengen este tensionată, am văzut şi astăzi – a menţionat Koenders, referindu-se la iritarea Germaniei faţă de controlul la ganiţă introdus de Danemarca. Este important ca graniţele să rămână deschise şi, dacă tensiunile persistă, trebuie să avem grijă ca toate măsurile luate să respecte legislaţia europeană. Pe de altă parte, poate că este nevoie de revizuirea unor mecanisme. De exemplu să vedem cum se vor încheia discuţiile legate de aşa-numitul ”mecanism Dublin”. Situaţia României şi Bulgariei nu depinde de Preşedinţia olandeză a UE. Încă nu ştiu dacă va fi pe agenda Consiliului în următoarele şase luni. Separat de preşedinţie, Olanda ca ţară aşteaptă următorul raport al Comisiei Europene” a mai spus ministrul olandez de externe. –  PROMPT MEDIA

foto:government.nl

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.