Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Rep. Moldova: Prima oară, Timofi spune ”nu” pentru Plahotniuc

Rep. Moldova: Prima oară, Timofi spune ”nu” pentru Plahotniuc

DISTRIBUIȚI

nicolae timofti141940 – 14012016  –  Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut miercuri, la Reședința de stat de la Condrița, consultări cu reprezentanții majorității parlamentare, constituite recent de un număr de 56 de deputați, anunță Serviciul de presă al Președinției.

La consultări au participat Marian Lupu, Andian Candu și Dumitru Diacov, reprezentînd Partidul Democrat, și Mihai Ghimpu, Corina Fusu și Valeriu Munteanu, reprezentând Partidul Liberal.

Șefului statului i-a fost prezentată o declarație semnată de 55 de deputați, de susținere a candidaturii lui Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, la funcția de prim-ministru.

Făcînd uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru.

Președintele Timofti își întemeiază decizia pe prevederi ale Constituției Republicii Moldova și pe Hotărîri ale Curții Constituționale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 că ”orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” și ”este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

Șeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, avînd în vedere și faptul că prin Hotărîrea nr. 5 din 15.02.2013 a Parlamentului Republicii Moldova, publicată în Monitorul Oficial pe data de 22.02.2013, domnului Vladimir Plahotniuc i s-a exprimat vot de neîncredere, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducîndu-i-se acuzații de implicare în activități ilegale care vin să prejudicieze imaginea Parlamentului și a Republicii Moldova.

În consecință, președintele Nicolae Timofti propune majorității parlamentare identificarea unui alt candidat la funcția de prim-ministru, care s-a încadra în criteriile de integritate enunțate, și informarea șefului statului cu privire la acest candidat, prin procedură legală, până la data de 14 ianuarie a.c., ora 12.00. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.