Acasă Cultura/Media Suceava: Vișniec, în ton cu imigranții

Suceava: Vișniec, în ton cu imigranții

DISTRIBUIȚI

 matei_visniec2142069 – 21012016  – Dramaturgul Matei Vișniec a declarat la Suceava, miercuri seara, că realizează scenariul unei piese de teatru inspirat de fluxul de imigranți care a cucerit Europa, scrie Mediafax. Acesta este de părere că Europa se ”sinucide cultural” după cele două războaie mondiale.

Vișniec a vorbit la Suceava, într-o conferință despre teatru și jurnalism la teatrul care îi poartă numele, după care a prezentat un documentar despre Festivalul de Teatru de la Avignon, unde și anul trecut a fost cel mai jucat dramaturg.

”Sunt 1,2 milioane de persoane care au venit din Orientul Apropiat, au trecut marea şi au venit în Europa. Europa, de la al Doilea Război Mondial încoace, niciodată nu a fost confruntată cu un astfel de flux de imigranţi. Am cules lucruri uluitoare despre ce se întâmplă în cursul traversărilor respective şi am dat, la un moment dat, peste o poveste care mi s-a părut şi ea demnă de a fi tratată într-o piesă”, a spus Matei Vișniec.

Acesta a vorbit despre relaterea unui jurnalist care a stat de vorbă cu mai mulți imigranți care veneau din Africa cu o ambarcațiune frgilă, dintre aceștia 40 fiind musulmani și 10 creștini. ”Creştinii erau jos, în cală, înghesuiţi şi musulmanii erau deasupra. Creştinii minoritari în ţara respectivă, deci erau minoritari şi pe ambarcaţiune. La un moment dat, ambarcaţiunea începuse să ia apă. Devenise clar că sunt prea mulţi în barcă. Căpitanul şi cel care era călăuza, de fapt, capul răutăţilor, cei care fac aceste transferuri, le-a spus celor de sus: Trebuiesc aruncaţi în apă vreo cinci oameni! Şi atunci ei ce au spus? Pe cine să aruncăm? Îi aruncăm pe creştini, că n-o să ne aruncăm pe noi, că suntem mai mulţi”, a povestit Vişniec.

Această poveste i s-a părut cu adevărat profundă, încât a considerat că merită să fie transpusă într-o piesă de teatru pentru literatură. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.