Acasă Vest Timis Timiș: Primul calculator din România, expus la Muzeul Banatului

Timiș: Primul calculator din România, expus la Muzeul Banatului

DISTRIBUIȚI

calculator - romania142082 – 21012016  – La cei 55 de ani ai săi e batrân si, în comparaţie cu urmaşii săi, putem spune că nu stă bine cu memoria si nici nu mai e aşa de ager la calcule.

Pe vremuri, însă, făcea munca a zeci de matematicieni.

A contribuit la proiectarea barajului Vidraru, a cupolei Romexpo şi a făcut prima traducere din engleză în română realizată de o maşină.

Vorbim despre MECCIPT 1-Maşina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic din Timişoara, primul calculator realizat în mediul universitar din România, un uriaş care ocupa o cameră întreagă şi avea o memorie care astăzi intră pe un stick.

Maria Mâţu de la Muzeul Banatului se ocupă de 5 ani de restaurarea acestei legende a informaticii româneşti. Calculatorul, care este de o vârstă cu cea care îi redă viaţa, a fost curăţat, tratat cu substante chimice speciale şi toate cele 7 componente ale sale au fost revopsite în culorile  iniţiale-argintiu, verde şi albastru.

La primăvară, ultimele două panouri electronice vor întregi maşina de calcul care este pastrată in momentul de faţă într-o sală intreagă  la Bastionul Therezia a Muzeului Banatului.

Maria Mâţu spune că aparatura era destul de deteriorată din cauza depozitării în condiţii improprii, însă, în ciuda procesului lung si meticulos de restaurare,  a meritat să fie salvată deoarece reprezintă o frântură de istorie a tehnicii care a fost scrisă la Timisoara.

Primul calculator realizat in mediul universitar din Romania a fost construit in 1961 si a  functionat până în 1974 când a fost înlocuit cu fratele său mai mic, MECCIPT 2, o masina de calcul realizată tot la Universitatea Politehnica din Capitala Banatului.  MECCIPT 1 avea 2000 de tuburi electronice, o memorie pe tambur magnetic ce retinea 1024 de adrese , avea 30 km de fire si putea face 50 de operatii pe secunda.

Comenzile se dădeau de pe cartele perforate, iar rezultatele se imprimau cu o masina de scris cu relee montate deasupra clapelor.

Recent, informaticienii au reusit să repornească bătrânul calculator care a făcut o demonstratie ca inca mai poate rula un program.

Pe viitor, MECCIPT 1 si-ar putea găsi locul intr-un Muzeu al tehnicii care se doreste a fi construit la Timisoara, având în vedere că aici au existat numeroase premiere stiintifice.

Până atunci, restauratorii se vor ocupa si de MECCIPT-2, pentru a fi reconditionat si dus, de asemenea, la Muzeul Banatului. – sursa: www.romania-actualitati.ro  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.