Acasă Externe Ucraina: Încă o școală din Cernăuți ar putea fi închisă

Ucraina: Încă o școală din Cernăuți ar putea fi închisă

DISTRIBUIȚI

 scoala142136 – 25012016  –  O nouă școală din Cernăuți ar putea fi închisă. Locuitorii satului Ciudei, raionul Storojineţ, au tras deja un semnal de alarmă în legătură cu ucrainizarea şcolii româneşti nr. 3 din această localitate. La unitatea de învățământ pur-românească, până acum, vor fi deschise mai multe clase ucrainene.

Nicoleta Cepega, directoarea școlii, a declarat pentru bucpress.eu că s-a recurs la introducerea de clase ucrainene după ce școala cu predare în această limbă din zonă a fost închisă. ”Acum câţiva ani  autorităţile ucrainene au închis şcoala primară cu limba ucraineană de predare din satul Crăsnişoara Nouă, raionul Storojineţ, localitate situată nu departe de şcoala noastră”, a precizat Nicoleta Cepega. ”Atunci părinţii au fost nevoiţi să se adreseze conducerii şcolii noastre şi direcţiei raionale de învăţământ Storojineţ, solicitând deschiderea claselor ucrainene în cadrul şcolii medii incomplete nr. 3 din satul Ciudei. Nu am avut nici un drept juridic să le refuz părinţilor”, a mai declarat Nicoleta Cepega, menţionând faptul că locutorii din acel sat nu cunosc limba română.

Dintre cei 117 copii care învaţă în această şcoală, 24 sunt înscrişi în clase ucrainene, în clasele I -B şi a III-a B.

Precizările directorului nu justifică luarea măsurii de înființare a claselor mixe română-ucrainene în satul Ciudei. Sursa citată precizează că la numai trei kilometri de şcoala nr. 3 din Ciudei (Cornişor) în centrul acestei localităţi româneşti funcţionează deja o şcoală ucraineană, iar pe teritoriul satului instituţiile de învăţământ  au la dispoziţie un autobus şcolar. “Oare nu era mai simplu ca cei 24 de copii, pentru care s-au deschis două clase ucrainene într-o şcoală românească să fie duşi cu autobuzul şcolar trei kilometri mai departe şi să înveţe în şcoala ucraineană, decât să şteargă din inima satului românesc Ciudei şi de pe harta Ucrainei această şcoală românească, aşa cum uşor, uşor au dispărut zeci de şcoli naţionale”, întreabă jurnaliștii de la bucpress.eu.

“Cine poartă vina, până la urmă? Probabil noi, românii, care ne lăsăm atât de uşor călcaţi în picioare şi ne mulţumim cu ceea ce ni se smulge din inimile noastre, puţin câte puţin, în fiecare zi. Dacă lucrurile vor merge aşa şi mai departe, nu cred că ni se vor deschide cândva acele porţi mult dorite şi aşteptate de întreaga ţară, porţile Uniunii Europene…”, concluzionează bucpress.eu. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.