Acasă Externe Ucraina: ”România este cel mai drag vecin al Ucrainei”

Ucraina: ”România este cel mai drag vecin al Ucrainei”

DISTRIBUIȚI

Tinela142019 – 19012016  – În perioada 14 – 16 ianuarie a.c., senatorul Viorel Badea, vicepreședintele Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, a efectuat o vizită de lucru în regiunea Odesa, Ucraina. Cu acest prilej, vineri, 15 ianuarie a.c., senatorul Badea a avut o întrevedere cu prim-viceguvernatorul regiunii Odesa, Volodimir Jmak. Principalele teme discutate au vizat proiecte economice și educaționale comune la nivel transfrontalier, situația celor peste 200.000 de membri ai comunității românești din regiune, precum și protejarea și promovarea limbii române în regiunea Odesa, în detrimentul asa-zisei ”limbi moldovenești”.

În cadrul întâlnirii, prim-viceguvernatorul regiunii Odesa, Volodimir Jmak, a apreciat că România este cel mai drag vecin al Ucrainei și o punte a acestei țări către Europa. ”Contăm pe România ca avocat al Ucrainei în Uniunea Europeană, pentru că dorințele noastre coincid pe deplin. România este cel mai scurt drum al nostru spre Europa”, a mai declarant oficialul ucrainean.

La rândul său, senatorul Viorel Badea a abordat în discuția cu oficialul ucrainean situația limbii române în regiunea Odesa și a reiterat necesitatea protejării și promovării acesteia, în detrimentul așa-numitei ”limbi moldovenești”, inventată de Stalin. Totodată, senatorul Viorel Badea i-a lansat domnului Volodimir Jmak invitația de a vizita România, pentru a se întâlni cu oficiali de la București, în vederea consolidării relațiilor româno-ucrainene.

În după-amiaza zilei de vineri, senatorul Badea a participat la depunerea de flori la bustul lui Mihai Eminescu, iar mai apoi la manifestările organizate de Consulatul General al României la Odesa dedicate Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 166 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. În cadrul programului organizat la Palatul Voronțov, au fost premiați elevii români din regiune care au participat la cea de-a doua ediție a concursului de eseuri ”Identitate românească în spațiul european”, concurs organizat de Asociaţia Convergenţe Europene, Centrul Român pentru Inițiativă Socială și Asociația Eurocentrica. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.