Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Titus Corlățean despre noua Strategie europeană de securitate

Bruxelles: Titus Corlățean despre noua Strategie europeană de securitate

DISTRIBUIȚI

Corlatean  - AFET142685 – 24022016 –  La 23 februarie a.c., senatorul Titus Corlățean a participat la Conferința interparlamentară organizată de Comisia pentru politică externă (AFET), intitulată ”Către Summit-ul NATO de la Varșovia și Conflictele din regiunea MENA (Orientul Mijlociu și Africa de Nord), la Bruxelles.”

Conferința a debutat cu o dezbatere generală cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, doamna Federica Mogherini, care a făcut o trecere în revistă a evoluțiilor de securitate, cu accent pe consolidarea colaborării UE – NATO, situația din Siria și închiderea dosarului nuclear iranian.

În cadrul sesiunii dedicate dezbaterii cu Înaltul Reprezentant al UE, Titus Corlățean a avut o primă intervenție, în care a făcut referire la evoluțiile legate de viitorul noii Strategii europene de securitate. În acest context, domnul senator Corlățean a atras atenția asupra necesității găsirii unor soluții în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, în special în cadrul Parteneriatului Estic, unde există state cu identitate și vocație europeană, precum Republica Moldova. Totodată, domnul Corlățean a atras atenția asupra faptului că, dincolo de realitățile complexe din zonă, precum conflictele înghețate, chestiunile precum reformele administrative și combaterea corupției, la care se adaugă prezența agresivă a Federației Ruse, lipsa unei perspective clare cu privire la o viitoare calitate de stat membru al Uniunii Europene generează dificultăți majore în cadrul societăților interesate de aderarea la UE.

De asemenea, în cadrul conferinței a avut loc un schimb de opinii cu Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, cu privire la prioritățile NATO pentru anul 2016 și pregătirea Summit-ului de la Varșovia din iulie.

În sesiunea de dezbateri care l-a avut ca invitat pe secretarul general al NATO,  Titus Corlățean a subliniat faptul că politica ușilor deschise a reprezentat un real succes al Alianței Nord Atlantice. De asemenea, senatorul român a salutat decizia de a invita Muntenegru să se alăture NATO. În încheiere, domnul Corlățean a evidențiat faptul că statele membre NATO trebuie să continue să susțină demersurile de aderare la alianță a Georgiei în baza angajamentelor asumate și a pachetului substanțial decise anterior.

Conferința s-a încheiat cu o dezbatere privind situația din regiunea MENA, în prezența președintelui Parlamentului libanez, Nabih Berri, și a Înaltului Reprezentant ONU pentru Libia, Martin Kobler.  PROMPT MEDIA

foto:senat.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.