Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: A crescut datoria publică

București: A crescut datoria publică

DISTRIBUIȚI

 bani-lei142329 – 04022016  –  În perioada 2012 – 2014, datoria publică a crescut de la 2.706 la 3.314 euro pe cap de locuitor. Adică cu peste 10% anual, fapt care a atras, în mod inevitabil, creșterea dobânzilor și a cheltuielilor, constată Curtea de Conturi. Pentru o persoană care în 2012 avea un câștig net salarial lunar de 1.507 lei, plata datoriei publice pe locuitor, de 1.005 lei, reprezenta 66,7% din acesta și a ajuns, în 2014, la 73,9%, fapt ce reflectă un nivel mare de îndatorare, cu influențe asupra gradului de suportabilitate de către populație, arată raportul.

În cei doi ani analizați, datoria publică guvernamentală a crescut de aproximativ 1,24 ori, de la 226,8 miliarde lei în 2012 la 280,9 miliarde lei în 2014. Curtea de Conturi analizează și structura datoriei, concluzionând că ponderea cea mai mare o dețin obligațiile financiare ale statului datorate creditorilor de pe piața internă.

”Ca și în anii precedenți, în perioada 2012 – 2014, datoria publică guvernamentală internă a fost deținută integral de sectorul bancar privat, creându-se, astfel, un cerc vicios între datoria publică și consolidarea bancară. Apreciem că, în calitatea lor de depozitari ai resurselor financiare ale populației și ale societăților comerciale, băncile dețin o poziție privilegiată pe piață. Întrucât acestea trebuie să-și valorifice resursele prin plasarea lor în titluri de stat, MFP a asigurat sectorului bancar privat un venit sigur și plasamente în active fără risc”, notează documentul.

Raportul menționează și pachetul financiar primit de România în perioada crizei. Împrumutul acordat de FMI de 2,15 miliarde euro a fost restituit integral, însă a fost conjugat cu asistența acordată de UE . Prin urmare, rambursarea în totalitate a se va realiza până în anul 2023, continuând să producă noi obligații, din moment ce, Finanțele au utilizat tot instrumente de datorie publică, pentru achitarea acestuia. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.