Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Agricultura românească, sub zodia răzgândirilor şi a amânărilor

București: Agricultura românească, sub zodia răzgândirilor şi a amânărilor

DISTRIBUIȚI

 Cornelia Negruţ142730 – 25022016 –  România condusă în stil tehnocrat pare obosită, deprimată şi fără perspective, deşi e vremea ghioceilor şi a revenirii naturii la viaţă. În marea majoritatea a domeniilor de activitate asistăm la bulversări şi evenimente nefericite, de la drama bebeluşilor din Argeş, la degringolada din învăţământ şi, mai nou, la nemulţumirea fermierilor referitoare la anumite decizii luate de conducerea ministerului de resort.

ALDE, prin vocea deputatului Cornelia Negruț, atrage atenţia asupra faptului că, fără a minimiza importanţa sănătăţii şi educaţiei, bunul mers al lucrurilor din agricultura românească ar trebui să constituie o prioritate 0 a actualului Guvern. În realitate, asistăm la numeroase poticneli şi decizii contradictorii ale ministrului Agriculturii, fapt ce a atras nemulţumirea masivă a fermierilor, care ameninţă din nou cu ample mişcări de protest. Este de neînţeles faptul că, în prezent, peste 200.000 de agricultori nu îşi pot depune cererile pentru subvenţii până la data limită, 1 martie, din cauza anumitor probleme din activitatea APIA. De asemenea, fermierii acuză faptul că MADR nu a reuşit să modifice în timp util Ordinul 619/2015, care ar urma să certifice noile condiţii de acordare a subvenţiilor pentru crescătorii de animale. Oamenilor le este greu să asiste, pe bună dreptate, la defectarea soft-urilor APIA exact în preajma termenelor privind depunerea cererilor de subvenţii! Mai mult, se pare că noul ministru al Agriculturii este depăşit de situaţie, cel puţin astfel rezultă din poziţiile sale publice, dominate de reveniri şi răzgândiri asupra unor decizii iniţiale.

ALDE îl avertizează pe ministrul Agriculturii să rezolve cât mai urgent situaţia de blocaj de la APIA, iar dacă totuşi problemele nu se pot rezolva, să dispună prelungirea termenului până la care crescătorii de animale îşi pot depune cererile.

”Este cel puţin curios cum ministrul Achim Irimescu s-a pronunţat extrem de rapid şi tranşant în a susţine iniţiativa legislativă care ar obliga supermarket-urile să comercializeze produse româneşti în proporţie de 51%, dar şi cu propunerea referitoare la închiderea acestora în zilele sfârşitului de săptămână. În opinia noastră, închiderea supermarketurilor în week-end-uri este o opţiune nesustenabilă, o asemenea decizie fiind păguboasă atât pentru magazine, prin afectarea gravă a vânzărilor, cât şi pentru marea majoritate a cetăţenilor din oraşe, care îşi fac în mod constant cumpărăturile la sfârşit de săptămână. Mai mult, adoptarea unei asemenea decizii ar duce la imposibilitatea recuperării sumelor din TVA de către stat în zilele respective, fapt reclamat atât de producătorii autohtoni, cât şi de comercianţi. Nu în ultimul rând, punerea în practică a proiectului amintit ar putea conduce la creşterea şomajului, prin posibila reducere a locurilor de munca în supermarketuri. Dacă ne raportăm la numărul mare al şomerilor tineri din România, atunci cu siguranţă o asemenea opţiune nu ar fi binevenită pentru nimeni”.

ALDE susţine dinamizarea activităţii producătorilor autohtoni şi creşterea capitalului privat românesc, însă considerăm că Guvernul trebuie să adopte soluţii pragmatice pentru încurajarea acestora, nu prin măsuri de închidere, ce pot fi atacate ca fiind discriminatorii. Pe de altă parte, suntem de acord cu prezenţa, în procent de 51%, a produselor româneşti pe rafturi, aceasta fiind o decizie favorabilă producătorilor români şi generatoare de creştere economică reală. Considerăm că soluţia optimă ar fi ca hipermarketurile să lucreze direct cu agricultorii români, să nu mai finanţeze intermediarii şi să identifice o relaţie directă, care ar elimina speculanţii şi piaţa neagră din acest domeniu., spune Negruț. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.