Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Foștii șefi de la Protecția Martorilor &Co, trimiși în judecată

București: Foștii șefi de la Protecția Martorilor &Co, trimiși în judecată

DISTRIBUIȚI

retinut142257 – 01022016  –  Nouă foști polițiști din cadrul Oficiului Național pentru Protecția Martorilor, în frunte cu fostul director al structurii, au fost trimiși în judecată de DNA pentru infracțiuni de corupție.

Foștii polițiști sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat și aderare la acesta, cu scopul deturnării de fonduri publice. Procurorii consider că aceștia au supradimensionat bugetul necesar protecției martorilor, iar, pe de altă parte, au redus cheltuielile destinate folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecție.

Din banii pentru protecția martorilor au achiziționat, preferențial, bunuri și servicii destinate înzestrării O.N.P.M., precum și destinate funcționarilor instituției, ori au achiziționat bunuri și servicii inutile ori neperformante.

”În perioada 2014 – 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de ordonator terțiar de credite la O.N.P.M., în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, a folosit documente și date inexacte menite să supradimensioneze cheltuielile viitoare, destinate protecției martorilor, și anume 938.180 lei. Acest lucru a condus la virarea sumei de 743.880 lei.

În perioada 2014 – noiembrie 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director al O.N.P.M. și ordonator terțiar de credite, cu ajutorul inculpaților Popa Felicia-Violeta,Nanu Ion-Octavian, Croitoriu Viorel-Marcel, Liță Andreea-Violeta, Gheorghe Răzvan-Gabriel,Gomeajă Marcel-Daniel,Pintilescu Cristian și Lehăduș Aurel, care au participat la întocmirea documentației aferente achizițiilor, în mod repetat, a schimbat ilegal destinația sumei de 303.240,83 lei, alocate protecției martorilor, pentru înzestrarea sediului O.N.P.M., precum și pentru dotarea funcționarilor din această instituție, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat.

O parte din sumele de bani deturnate, în cuantum de 106.385,87 lei, au fost plătite furnizorilor, activitatea infracțională fiind întreruptă de controlul I.G.P.R. din 25 septembrie 2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziție directă a unor produse și servicii, în valoare totală de 196.854,96 lei.

În aceeași perioadă, inculpații Croitoriu Viorel-Marcel, Nanu Ion-Octavian, Popa Felicia-Violeta și Pintilescu Cristian, în calitate de împuterniciți al ordonatorului terțiar de credite (au semnat pentru directorul O.N.P.M.), beneficiind de ajutorul celorlalți membri ai grupului, au schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei totale de 41.698 lei alocate protecției martorilor, în baza unor înscrisuri denumite „note justificative”.

În perioada 2014 – noiembrie 2015, în contextul efectuării unor achiziții directe și neperformante (sisteme de supraveghere video și alarmare), inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin împreună cu alți membri ai grupului și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu. Astfel, nu a fost posibilă aducerea la îndeplinire a măsurilor sporite de siguranță la domiciliu pentru martorii protejați. Acest lucru a dus la prejudicierea, cu suma de 82.409,07 lei, a bugetului destinat protecției martorilor și vătămarea intereselor legale ale martorilor incluși în Program.

Banii respectivi, destinați protecției martorilor, au fost folosiți la modernizarea centrului operațional de monitorizare și intervenție pentru servicii de pază și protecție al O.N.P.M, iar furnizorii au beneficiat de contravaloarea produselor și serviciilor remise.

În luna februarie 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director al O.N.P.M. și ordonator terțiar de credite, beneficiind de ajutorul inculpaților Nanu Ion-Octavian, Popa Felicia-Violeta, Croitoriu Viorel-Marcel, Liță Andreea-Violeta, Gheorghe Răzvan-Gabriel, care au participat la întocmirea documentației prealabile acestei achiziții directe, a încheiat un contract de prestări servicii cu un operator de telefonie mobilă, prin care a achiziționat un pachet de servicii de telefonie mobilă, supraevaluat în raport cu necesitățile punerii în aplicare a măsurilor de protecție dispuse față de martorii incluși în Program.

Urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, funcționarii O.N.P.M. au beneficiat de un folos material injust (un pachet de servicii supradimensionat), iar furnizorul de produse și servicii a beneficiat de contravaloarea produselor și serviciilor furnizate.

În ziua de 04 august 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director O.N.P.M., a încercat să îl determine pe un subordonat de-al său, utilizând afirmații cu vădit caracter intimidant și amenințări, să nu mai formuleze sesizări penale și să nu mai dea declarații defavorabile conducerii instituției, cu prilejul unor cercetări penale”, se arată în comunicatul DNA.

O altă acuzație, formulată la adresa psihologului Andreea-Violeta Liță, se adresează la neîndeplinirea  atribuțiilor de serviciu, care au culminat cu sinuciderea unui martor protejat.

De asemenea, procurorii au formulat și acuzații legate de șicanarea martorilor protejați (prin reducerea cheltuielilor necesare acestora și, ulterior, pedepsirea acelor martori pentru petițiile administrative formulate) vătămându-le drepturile. –  PROMPT MEDIA

foto:reporterntv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.