Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Infecțiile nosocomiale din spitale, bine ascunse

București: Infecțiile nosocomiale din spitale, bine ascunse

DISTRIBUIȚI

Jill Hasen142394 – 09022016 –  Ministerul Sănătății a prezentat Planul national de supraveghere si control al infectiilor nosocomiale si monitorizare a utilizarii antibioticelor si a antibiotico-rezistentei. Ministerul Sanatatii a organizat în această perioadă un grup de lucru format din specialisti epidemiologi, microbiologi, de boli infectioase si de sanatate publica care au elaborat un document programatic privind principalele directii de actiune care trebuie urmate in perioada urmatoare în cele mai importante spitale din tara noastra unde pot aparea mai frecvent infecții nosocomiale și unde se înregistraza cele mai mari consumuri de antibiotice sa fie incluse in acest efort organizatoric, profesional si material. “În următoarele două luni vom începe în 70 de spitale de urgență, institute,  spitale mari mai multe evaluări pe baza unor chestionare care vor fi analizate de către specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică pentru a se identifica un calendar de măsuri privind resursele umane, dezvoltarea de ghiduri si metodologii de diagnostic si supraveghere a infecțiile nosocomiale si rezistentei la antibiotice, modificari in structura organizatorica si de personal a unitatilor sanitare si completarea echipamentelor si dotarilor necesare activitatii in aceste domenii. Vrem să dezvoltăm programul de supraveghere și control al infecțiilor nosocomiale existent, care este în acest moment un program restrîns”, a declarat Victor Strâmbu, secretar de Stat în Ministerul Sănătății. El a adăugat că, pe termen mediu, se intentionează dezvoltarea in spitale a unor activitati care sa permita ”utilizarea judicioasa a antibioticelor, supravegherea si interventia eficace, dar si incurajarea raportarii infecțiilor nosocomiale, pe baza unor indicatori masurabili”.

 Guvernul Romaniei, prin Ministerul Sanatatii, a declarat ca prioritate imbunatatirea capacitatii spitalelor din Romania de detectie, supraveghere si control a infectiilor nosocomiale, precum si de limitare a rezistentei la antibiotice. Infecţiile nosocomiale sunt privite drept o  problemă importanta de siguranţă a pacienţilor în legătură cu acordarea asistenţei medicale; gravitatea lor derivă din implicarea frecventă a unor germeni rezistenţi la antibiotice şi evoluţia grava ce apare de multe ori la pacienţi cu deficienţe ale apărării antiinfecţioase.

Estimări globale europene din ultimii zece ani arata ca 5,5 – 7,5% din totalul pacienţilor internaţi contracteaza astfel de infectii. În România raportările oficiale (ceea ce comunică spitalele) sunt doar de 0,2 -0,25%. Date mai credibile pentru ţara noastră au fost furnizate de participarea la un studiul european în anul 2012 respectiv un procent minim de 2,7, ceea ce prin extrapolare ar reprezenta circa 100.000 de cazuri inregistrate anual în România.   –  PROMPT MEDIA

foto:rador.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.