Acasă Sud-Est Constanta Constanța: Consumatorii de droguri, trataţi on-line de psihologi

Constanța: Consumatorii de droguri, trataţi on-line de psihologi

DISTRIBUIȚI

ANA - online142645 – 22022016 –  Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa, implementează pe o perioadă de un, începând din luna martie a.c., Proiectul pilot de furnizare a serviciilor de asistenţă psihologică prin internet.

Consilierea on-line sau e-terapia reprezintă oferirea de servicii de sănătate mintală, într-un mod profesionist, prin intermediul videoconferinţelor transmise în timp real, prin internet. Această activitate se poate face prin răspuns la întrebări sau tip conversaţie între specialist şi beneficiar.

Totodată, acest tip de consiliere facilitează accesarea serviciilor de către beneficiari, permiţând, în acelaşi timp, asigurarea confidenţialităţii şi crearea climatului de siguranţă.

Pentru profesionişti, oportunităţile acestei metode constau în oferirea unei alternative prompte de intervenţie, precum şi utilizarea eficientă a resurselor.

Agenţia Naţională Antidrog, prin implementarea acestui proiect pilot, îşi propune să vină în sprijinul acelor persoane consumatoare de droguri care, din diferite motive, nu pot accesa, în manieră clasică, serviciile de asistenţă psihologică oferite la sediul CPECA Constanţa şi Tulcea.

În cadrul proiectului pilot, serviciile vor fi furnizate persoanelor consumatoare de droguri de către psihologii Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Constanţa şi Tulcea din cadrul Centrului Regional Constanţa, cu ajutorul unui software tip program-conferinţă, instalat pe un dispozitiv IT (laptop, tabletă, PC), deţinut de beneficiari, la domiciliul acestora. Acest software asigură totală confidenţialitate între psiholog şi beneficiar (în comparaţie cu cele de tip Skype).

Oferirea de asistenţă specializată pentru persoanele consumatoare de droguri prin internet se află în progres rapid la nivel mondial şi european. Această metodă are potenţialul de a atrage grupuri de tineri spre serviciile specializate, poate oferi intervenţiile în zone îndepărtate, izolate şi reprezintă calea eficientă de a sprijini un număr mai mare de beneficiari.

În Statele Unite ale Americii, cercetările recente au arătat faptul că psihoterapia oferită prin metoda videoconferinţei este folosită într-un larg spectru de terapii şi are aceleaşi rezultate clinice ca şi psihoterapia faţă în faţă.

Un studiu al Universităţi Johns Hopkins, cu privire la evaluarea eficacităţii videoconferinţei prin furnizarea de asistenţă pentru 37 de consumatori dependenţi de diferite droguri, au arătat o rată egală de recuperare şi faptul că beneficiarii preferă metoda on-line.

Totodată, concluziile a încă 123 de studii arată că, prin consiliere on-line, se poate ajunge la un impact similar şi capabil să reproducă condiţiile intervenţiilor faţă în faţă.

La nivel european, peste 170 milioane de persoane au acces la internet, dintre care 42% accesează informaţii on-line, existând, astfel, un potenţial pentru asistenţa specializată on-line, furnizată persoanelor consumatoare de droguri.

De asemenea, asistenţa oferită prin internet poate fi definită ca fiind o serie de intervenţii structurate şi planificate, elaborate sau adaptate în mod specific, oferite şi comunicate prin web. –  PROMPT MEDIA

foto:facebook

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.