Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Contractele Transelectrica, trimise la DNA. Tranzacțiile transfrontaliere ridică semne de întrebare

Contractele Transelectrica, trimise la DNA. Tranzacțiile transfrontaliere ridică semne de întrebare

DISTRIBUIȚI

transelectrica142362 – 05022016   – Compania Transelectrica a încheiat, între 2009 şi 2013, mai multe contracte care ridică suspiciuni, iar angajaţii au beneficiat în aceeaşi perioadă, în baza contractului colectiv de muncă, de sporuri, indemnizaţii şi alte beneficii în valoare totală de peste 300 de milioane de lei, arată raportul Corpului de Control al premierului, citat de Agerpres.

Deoarece unele dintre aspectele constatate indicau posibilitatea săvârşirii unor infracţiuni, Corpul de Control al premierului a sesizat organele de urmărire penală.

Unul dintre aspectele urmărite în timpul controlului a fost achiziţionarea sistemului informatic DAMAS al Dispecerului Energetic Naţional. Sistemul a fost achiziţionat la un preţ de peste 7 milioane de lei fără TVA şi a fost utilizat începând cu 1 septembrie 2012.

În urma controlului s-a constatat că sistemul DAMAS nu identifică operaţiunile de tranzit de energie electrică şi nu permite participanţilor la piaţa de energie să notifice la Dispeceratul Energetic Naţional operaţiunile de tranzit, deşi aceasta era o cerinţă prevăzută în specificaţiile tehnice. În această situaţie, participanţii la piaţa de energie electrică din România trimit în continuare notificări prin e-mail, şi nu prin sistemul DAMAS.

Corpul de Control al premierului a depistat nereguli şi în declararea la Dispecerul Energetic Naţional a tranzacţiilor transfrontaliere cu energie electrică, tot ca urmare a unor deficienţe în funcţionarea sistemelor informatice.

De asemenea, în urma unor verificări prin sondaj s-a constatat că reprezentanţii Transelectrica au avut deficienţe în exercitarea atribuţiilor de serviciu în legătură cu verificarea şi confirmarea tranzacţiilor transfrontaliere cu energie realizate de trei societăţi. În urma nerespectării procedurilor, Transelectrica nu ar fi facturat celor trei societăţi contravaloarea unor servicii prestate, prejudiciul fiind estimat la peste 2 milioane de lei.

Un alt aspect menţionat în raport este excesul de sporuri, indemnizaţii, beneficii şi alte avantaje băneşti acordate personalului societăţii în perioada 2009-2013, în baza contractului colectiv de muncă. Este vorba despre 20 de sporuri şi indemnizaţii, la care se adaugă 23 de adaosuri şi alte beneficii, suma totală alocată pentru plata lor în perioada vizată fiind de aproape 312 milioane de lei.

Raportul menţionează şi un posibil caz de conflict de interese, în care s-ar fi aflat Adrian Băicuşi, director general al Transelectrica din ianuarie 2009 până în noiembrie 2010. –  PROMPT MEDIA

foto:ziuaveche.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.