Acasă Externe Cuba: Întâlnire istorică la Havana după aproape 1000 de ani

Cuba: Întâlnire istorică la Havana după aproape 1000 de ani

DISTRIBUIȚI

patriarch-kirill-and-pope-francis142489 – 12022016 – O întâlnire istorică este programată vineri 12 februarie la Havana, în Cuba, între Papa Francisc şi patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril. Cei doi se văd pe un ”teren neutru”, dar plin de încărcătură simbolică, şi par să transmită prin gestul lor un mesaj ecumenic, potrivit RFI.

Un comentator italian vede în această întîlnire ”o reconciliere a creştinismului european, dar dincolo de frontierele europene, o manieră de a spune că  punctul de echilibru al Bisericii se află în altă parte.”

Căile Domnului sunt nebănuite, toată lumea ştie acest lucru. Deci iată-i pe cei doi importanţi lideri religioşi încercînd să construiască un pod între viziunile lor şi să folosească drept pilon principal o insulă în care comunismul este încă prezent deşi începe să aibe o aliură muzeală. Pacea mondială şi ecumenismul, sunt cele două mari idei care îi reunesc pe papa Francisc şi pe patriarhul Kiril, şi o declaraţie istorică de şase pagini urmează să fie dată publicităţii după discuţiilor lor care vor dura doar câteva ore.

Agenţiile de presă ţin să sublinieze că este pentru prima dată din anul 1054, cînd s-au separat Biserica Orientului şi Biserica Occidentului, că o astfel de întâlnire are loc. Mai bine mai târziu decît de loc, am putea spune, mai ales dacă ambii lideri religioşi doresc cu adevărat să contribuie la reconcilierea generală dintre creştini într-o lume în care există deja destule diviziuni şi violenţe, destule dezbinări şi războaie.

Papa Francisc insistă mereu pe ideea că în lumea de azi creştinii trebuie să lupte împreună împotriva radicalismului islamist, şi recurge la expresia ”ecumenism de sânge” atunci cînd îi evocă pe noii martiri creştini din Siria sau Nigeria, ucişi de jihadişti. De partea ei, Biserica Ortodoxă Rusă declară şi ea că în prezent extremiştii comit un veritabil genocid împotriva populaţiilor creştine, ceea ce necesită o coordonare între bisericile creştine. Intîlnirea dintre Papa Francisc şi Patriarhul Kiril are loc pe aeroportul de la Havana, unde vor fi primiţi de preşedintele cubanez Raul Castro, mai afirmă sursa citată. –  PROMPT MEDIA

foto:evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.