Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Deputatul PNL Răzvan Mironescu avertizează: “Se pregătește distrugerea unei zone ce ar...

Deputatul PNL Răzvan Mironescu avertizează: “Se pregătește distrugerea unei zone ce ar urma să intre în patrimoniul UNESCO! Riscăm declanșarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană!”

DISTRIBUIȚI

 Răzvan Mironescu142579 – 18022016 –  Deputatul PNL Răzvan Mironescu le solicită ministrului Mediului, Cristina Pașca Palmer, și ministrului Energiei, Vlad Grigorescu, să oprească de urgență dezastrul ecologic care se preconizează a avea loc în zona râului Nera prin construcția ilegală a unei microhidrocentrale. Zona este protejată IUCN și la un pas să intre în patrimoniul Unesco, având cea mai întinsă suprafață de pădure virgină de fag din Europa continentală. Construcția unei microhidrocentrale în acest loc ar putea obliga Comisia Europeană să declanșeze o procedură de infringement împotriva României.

“Construcția unei microhidroncetrale pe râul Nera este echivalentă cu o crimă împotriva naturii și în speță a noastră. Daunele ecologice ar depăsi cu mult beneficiile economice, așa că o investiție acolo nu este justificată. S-ar îmbogăți probabil câțiva oameni, dar pentru noi toți ar fi o uriașă pierdere. Râul Nera este trecut în planurile de management bazinale ca fiind singurul râu din țară care mai deține un sector de râu cu stare ecologică foarte bună. Zona Caraș-Nera este o arie protejată IUCN și urmează să intre și în patrimoniul UNESCO. De ce să distrugem o zonă care ne conferă atât de multe avantaje în forma ei actuală? În plus de asta, este complet ilegal pentru că strategia energetică a României (pentru perioada 2011 – 2020), interzice plasarea unor astfel de proiecte pe o distanță de 20 de kilometri amonte de ariile naturale protejate în care apa joacă un rol important in menţinerea habitatelor/speciilor. Solicitările de acord de mediu depuse pentru construcția microhidronectralei ar trebui revăzute și reanalizate pentru că sunt multe semne de întrebare acolo. Le solicit ministrului Mediului, Cristina Paşca Palmer, și ministrului Energiei, Vlad Grigorescu, să stopeze de urgență acest proces pentru că riscăm din nou declanșarea procedurii de infringement, la fel ca în cazul microhidrocentralelor din Făgăraș, care au avut același autor al studiilor de impact”, a declarat deputatul liberal.

Răzvan Mironescu, care este de profesie inginer hidrotehnician, explică de ce refacerea zonei nu ar mai fi posibilă niciodată: “Este dovedit pe teren, din experiența tristă a amenajărilor similare din Munții Făgăraș și Munții Bihorului, că orice lucrare de retenție a debitului normal al râului, executată pe albia principală, produce pe termen mediu și lung modificări ireversibile ale echilibrului ecologic, afectează negativ biodiversitatea, flora, fauna și mediul subacvativ din avalul amenajării. Să nu uităm că vorbim despre accesul într-o zonă de pădure virgină a unor utilaje grele, efectuarea unor săpături pe o distanță mare, turnarea de betoane și defrișarea unor zone de pădure. În plus, nu există măsuri concrete de asigurare, așa cum prevede legea, a refacerii echilibrului ecologic și a zonei, după încheierea termenului de funcționare al microhidrocentralei, termen care poate atinge şi 100 de ani. După acest termen, chiar dacă se va dori, nu va mai fi nimic de făcut pentru refacerea zonei, stricăciunile fiind iremediabile”. –  PROMPT MEDIA

foto:psnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.