Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Discuții la Cotroceni despre crearea unui Consiliu comun România-Moldova

Discuții la Cotroceni despre crearea unui Consiliu comun România-Moldova

DISTRIBUIȚI

 Iohannis - Timofti142560 – 17022016 –  Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a înmânat președintelui Klaus Iohannis distincția de stat „Ordinul Republicii” cu prilejul vizitei oficiale pe care șeful statului moldovean o face la București. În cursul întrevederii de astăzi, cei doi șefi de stat au purtat discuții tete-a-tete, urmate de discuții cu delegațiile, unde s-a discutat despre relația privilegiată dintre România și Republica Moldova, cu referire la posibilitatea de a crea un consiliu comun din care vor face parte consileri prezidențiali. De asemenea, s-a discutat despre deblocarea primei tranșe din împrumutul acordat de România Republicii Moldova, cu condiția unui acord cu FMI, precum și despre fondul umanitar creat de România pentru sprijinirea cetățenilor Republicii Moldova.

Întrevederea a fost precedată de o ceremonie de depunerea a unei coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I de către președintele Nicolae Timofti.

În cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Nicolae Timofti, președintele Iohannis a vorbit despre dicizia sa de la sfârșitul anului trecut de a opri promulgarea legii privind acordarea împrumutului către Republica Moldova, reamintind că în acel moment Moldova nu avea un Guvern ales, iar situația politică era instabilă.

„Acum așteptăm primii pași foarte concreți pe calea reformei. După care vom putea să purcedem la acordarea primei tranșe. Este vorba de condiții care țin de bună guvernanță bancară, de independența justiției, sau de aprobarea unui ‘road map’ cu FMI”, a declarat președintele Iohannis.

Până la stabilizarea țării, România va acorda un ajutor umanitar Moldovei: „Nu știm dacă acest proces durează o lună, două, trei sau șase, așa că am decis să acordăm un ajutor umanitar nerambursabil, pentru ajuta oamenii de acolo. Cei care au nevoie de ajutor urgent sunt cetățenii din Republica Moldova”, a precizat liderul de la Cotroceni.

Iohannis a mai spus că România este de acord cu recentele concluzii ale Consiliului European în legătură cu Republica Moldova, reamintind că acesta este drumul spre Europa: „Respectarea acestor principii va duce în definitiv la o integrare europeană avansată și la bunăstare pentru cetățenii Moldovei”, a mai spus președintele României.

La rândul său, președintele Nicolae Timofti a vorbit despre relația specială și privilegiată dintre România și Moldova, materializată în numeroase proiecte bilaterale.
”Criza politică de la Chișinău și problemele noastre instituționale nu au afectat în niciun fel dialogul politic și economic între cele două maluri ale Prutului.
Am sentimentul că greutățile prin care trecem în Republica Moldova ne-au apropiat și mai mult, iar perspectivele de colaborare devin tot mai evidente, de neocolit, aș putea spune. Aceasta este evoluția firească a lucrurilor, după părerea mea”, a spus președintele Timofti.
Acesta a remarcat sprijinul acordat de România și în special asistența acordată în parcursul nostru european: ”Succesele pe care le-am repurtat în trecut pe această dimensiune se datorează într-o bună măsură și autorităților de la București”.

De asemenea, președintele moldovean s-a referit la sprijinul în domeniul energetic acordat de România Moldovei: ”Îmi doresc ca România să participe în continuare, așa cum am stabilit și înainte, la dezvoltarea noastră energetică, care ne-ar permite să ieșim din zona vulnerabilităţilor.

Sunt riscuri politice, geopolitice și economice, pe care le-am abordat astăzi în discuția noastră, iar evitarea lor ar plasa Republica Moldova într-un spaţiu european de stabilitate.

Când vorbim despre investiții, cred că este foarte important ca în Republica Moldova să investească capital un partener serios, de încredere și cu bune intenții, așa cum este România pentru noi.

Apropierea noastră politică, economică și informațională trebuie să fie un deziderat al anilor care urmează. Am convingerea că această tendință va folosi oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Suntem uniți prin sânge, istorie și spirit. Trebuie doar să punem în valoare acest tezaur comun, în numele prosperității și securității noastre, a tuturor”. –  PROMPT MEDIA

foto:presidency.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.