Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Europarlamentarul Monica Macovei: ”Multe din agențiile europene care se ocupă de securitatea...

Europarlamentarul Monica Macovei: ”Multe din agențiile europene care se ocupă de securitatea frontierelor Uniunii Europene, de cooperarea judiciară și de protecția datelor nu respectă regulile”

DISTRIBUIȚI

Monica-Macovei-ep142548 – 17022016 -”Multe din agențiile europene care se ocupă de securitatea frontierelor Uniunii Europene, de cooperarea judiciară și de protecția datelor nu respectă regulile, se arată într-un comunicat al eurparlamentarului Monica Macovei.

“Frontex, de pildă, a avut peste 1.000 de proceduri de achiziții publice în 2014, însă în foarte puține cazuri contractele sunt publice. În aceeași situație se află și Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor. Am mai constatat că Frontex, Europol și EU-LISA nu au adoptat reguli împotriva conflictelor de interese și le-am solicitat să le adopte și să le publice până la sfârșitul lunii martie 2016”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei, raportor.

Europarlamentarul român a cerut Agențiilor să publice CV-urile și declarațiile de interese ale membrilor Consiliului de Administrație, personalului de conducere și ale experților externi și interni cu care lucrează.

“Sunt surprinsă că Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a transmis instituțiilor europene că CV-urile unora dintre angajați fac parte din “viața privată” și, ca atare, trebuie să rămână confidențiale și să nu fie publicate pe paginile lor de internet. Este inadmisibil ca, în secolul XXI, CV-urile să rămână confidențiale, mai ales în privința unor persoane angajate pe bani publici”, a spus Monica Macovei.

Europarlamentarul Monica Macovei a constatat, în calitate de raportor, și inexistența unor prevederi pentru protecția angajaților care reclamă nereguli și ilegalități, precum și folosirea așa numitei practici a „ușilor turnante”, când angajați ai unor Agenții europene pleacă din instituții și se angajează imediat la companiile cu care au avut contracte acele Agenții.

“De pildă, dacă un angajat de la Agenția Frontex pleacă la o companie care apoi licitează pentru un contract cu această Agenție, ar putea să ofere acelei companii informații confidențiale care să o ajute să câștige contractul cu Frontex.”, a mai declarat Monica Macovei.

11 rapoarte redactate de Monica Macovei, privind descărcarea de gestiune pentru 2014 a Agențiilor europene care se ocupă de securitatea frontierelor Uniunii Europene, de cooperarea judiciară și de protecția datelor,  au fost adoptate de Comisia pentru justiție și libertăți civile (LIBE).

Pentru redactarea celor 11 rapoarte, au fost verificate contractele de achiziție a unor servicii și bunuri, inclusiv dacă sunt publice, modul de angajare a personalului, planificarea bugetară, situația conflictelor de interese, mai ales că, din 2013, la propunerea europarlamentarului Monica Macovei, Comisia Europeană a publicat ghiduri privind gestionarea conflictelor de interese, protecția acelor angajați care reclamă nereguli și ilegalități din instituțiile în care lucrează (whistle-blowers) și dacă se aplică interdicțiile de a lucra cu clienții agențiilor la care au fost angajați.

Agențiile cu activitate în domeniul libertății, securității și justiției sunt: Agenția Europeană pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție (EU-LISA), Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO), Oficiul European de Poliție (Europol), Agenția Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene (Frontex), Colegiul European de Poliție (CEPOL), Eurojust, Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT), Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor (AEPD). – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.