Acasă Externe Agenda Europeana Franța: Consiliul Europei nu vrea să audă de ”Ținutul Secuiesc”

Franța: Consiliul Europei nu vrea să audă de ”Ținutul Secuiesc”

DISTRIBUIȚI

 Ținutul Secuiesc142434 – 10022016 –  Cererea pentru autonomia ”Ținutului Secuiesc”, solicitată de județele Covasna, Harghita și Mureș, a fost respinsă de Comisia de monitorizare a Congresului Puterilor Locale și Regionale (CPLRE) al Consiliului Europei. Decizia a fost luată la Strasbourg, potrivit napocanews.ro.

Această cerere a fost respinsă pe motiv că ”nu este de competența Congresului și a Consiliului Europei”, potrivit președintei delegației României la acest congres, Ludmila Sfârloagă. Aceasta a mai transmis faptul că acest subiect trebuie discutat în țară, și nu trebuie dezbătută la instanțele europene.

La Strasbourg, cele 47 de consilii locale din județele Covasna, Harghita și Mureș au fost reprezentate de președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, și primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. ”Dezbaterea a fost una foarte aprinsă, la aceasta participând membri din Franța, Italia, Finlanda, Portugalia și Republica Moldova (…) Chiar dacă prezența unui grup de aproximativ 20 de persoane de naționalitate maghiară, condus de șefa delegației Ungariei la CPLRE, a creat presiune asupra membrilor Comisiei, președinta delegației naționale a României, Ludmila Sfîrloagă, a reușit, prin intervenția sa argumentată și hotărâtă, să obțină respingerea atât a arbitrajului cerut de reprezentanții Ținutului secuiesc cât și a posibilității ca acest Congres să trimită o misiune de monitorizare în România. Acest demers a avut sprijinul celorlalți membri ai delegației României”, se menționează într-un comunicat de presă remis Agerpres.

Consiliul Național Secuiesc a cerut anul trecut celor 153 de consilii locale din cele trei județe să adopte o lege prin care să solicite crearea regiunii ”Ținutul Secuiesc”, care să fie autonomă, iar această hotărâre să fie înaintată Guvernului și Parlamentului României, forurilor europene și internaționale. –  PROMPT MEDIA

foto:informatia-zilei.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.