Acasă Externe Franța: Vizită istorică în Franţa a preşedintelui Cubei, Raul Castro

Franța: Vizită istorică în Franţa a preşedintelui Cubei, Raul Castro

DISTRIBUIȚI

castro_hollande_m142279 – 02022016  – Preşedintele Franţei, François Hollande, a făcut apel la omologul său american, Barack Obama, să meargă până la capăt cu politica de deschidere faţă de Cuba şi să anuleze embargoul economic.

Vizita istorică începută luni la Paris de preşedintele cubanez, Raul Castro, s-a concretizat în numeroase acorduri între cele două ţări. În urmă cu un an, SUA anunţau normalizarea relaţiilor diplomatice cu Cuba după mai bine de 50 de ani de blocaj total aplicat insulei comuniste nu numai de americani, ci şi de aliaţii lor occidentali. A fost un semnal bun inclusiv pentru întreprinderile europene, care au văzut imediat în Cuba o nouă oportunitate de afaceri şi o piaţă de desfacere de exploatat.

Ieri la Paris, François Hollande şi Raul Castro au semnat mai multe acorduri de cooperare, după cum a precizat în conferinţa de presă comună preşedintele francez. ”Noi vrem să însoţim Cuba pe calea pe care această ţară a ales-o, a deschiderii şi a dezvoltării, iar deschiderea începe cu schimburile economice. Multe întreprinderi franceze sunt deja prezente în Cuba, dar vrem să mergem mai departe, să urmăm paşii stabiliţi în foaia de parcurs pe care am semnat-o astăzi şi care deschide noi segmente de cooperare în sectoare precum turismul, transporturile, dezvoltarea oraşelor, energie, industrie agroalimentară”, a spus François Hollande.

Cei doi şefi de stat au semnat şi un acord prin care o parte din datoria pe care Cuba o are la Franţa să fie transformată într-un fond de investiţii cubano-francez în valoare de 212 milioane de euro, bani care să fie folosiţi la proiecte de dezvoltare a insulei. Preşedintele Raul Castro s-a declarat satisfăcut de întrevederea cu omologul său francez. ”Este prima vizită a unui preşedinte cubanez în Franţa, ţară fondatoare a Uniunii Europene. Confirm aşadar excelenta relaţie între noi şi dorinţa guvernelor noastre de a consolida dialogul politic la cel mai înalt nivel”, a declarat Raul Castro.

Vizita preşedintelui Cubei în Franţa continuă. Marți sunt programate întâlniri cu premierul guvernului francez, Manuel Valls, şi cu primarul Parisului, Anne Hidalgo, anunță romania-actualitati.ro. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.