Acasă Externe Agenda Europeana Liderii comunităților locale cer îmbunătățirea politicii regionale a Uniunii Europene, reducerea birocrației,...

Liderii comunităților locale cer îmbunătățirea politicii regionale a Uniunii Europene, reducerea birocrației, simplificarea normelor și integrarea normelor europene cu cele naționale

DISTRIBUIȚI

 Corina Cretu142475 – 12022016 –  În cadrul unei dezbateri la Bruxelles, membrii Comitetului Regiunilor au reiterat solicitările anterioare de a reduce birocraţia, de a integra mai eficient finanțarea privată și de a consolida rolul autorităţilor locale şi regionale în proiectarea şi aplicarea politicii de coeziune a UE, în valoare de 350 de miliarde de euro.

„Politica regională a UE reprezintă un instrument de investiţii, nu o subvenţie, şi numai lucrând împreună, reducând birocraţia şi simplificând normele îi putem spori eficiența. Lipsa de coordonare între instituţiile europene, guvernele naţionale, regiuni şi oraşe şi complexitatea normelor continuă să micșorează impactul acesteia. Pentru ca politica de coeziune să genereze creștere și inovare, acest lucru trebuie să se schimbe, a declarat președintele Comitetului Regiunilor Markku Markkula.

În timpul dezbaterii plenare a Comitetului Regiunilor, comisarul european pentru politică regional Corina Crețu a declarat: „Dialogul cu liderii locali și regionali este foarte important astăzi, când Europa trece prin una dintre cele mai dificile crize din istoria sa. Politica regională poate fi parte din răspunsul la această criză, ținând cont de faptul că este singura politică a UE a cărei funcționare se bazează pe un parteneriat real cu statele membre și cu autoritățile regionale și locale. Acest an va fi dedicat implementării politicii și transpunerii obiectivelor noastre ambițioase în proiecte de înaltă calitate. Să nu uităm că politica de coeziune a făcut eforturi serioase pentru a răspunde provocărilor legate de performanță. Activitatea Comitetului Regiunilor va fi esenţială pentru a angaja actorii regionali și locali în dezbaterea cu privire la viitorul politicii noastre de coeziune.”

Comitetul Regiunilor susține că este necesară creșterea capacității autorităților locale și regionale, precum și sporirea asistenței tehnice pentru a maximiza absorbția fondurilor. Mai mult decât atât, excesul de norme introduse de statele membre trebuie să fie evitat, deoarece îngreunează atingerea obiectivelor. Comitetul – adunarea autorităților locale şi regionale ale UE – apreciază eforturile Comisiei Europene de a simplifica acordarea finanțărilor prin politica de coeziune, dar susţine că ar fi fost necesare unele îmbunătăţiri ale normelor în vederea implementării proiectelor în actuala perioadă de programare (2014-2020).

Comitetul Regiunilor a dezbătut şi adoptat, în plen, poziţia sa cu privire la evaluarea impactului asupra bunăstării regionale şi a solicitat introducerea de noi indicatori. „Dacă vrem să direcționăm investițiile UE acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, indicatorii sociali şi de mediu ar trebui introduși în completarea PIB-ul la evaluarea bunăstării regionale”, a declarat Catiuscia Marini, preşedintele regiunii Umbria, responsabilă cu opinia Comitetului Regiunilor pe această temă.

Ca parte a unei potențiale reforme după 2020, Comitetul Regiunilor analizează politica de coeziune a UE prin intermediul unei conferinţe ce va avea loc în data de 3 martie și prin doptarea unei opinii la sfârșitul anului 2016. –  PROMPT MEDIA

foto:fecabook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.