Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Ministrul Justiției îl apreciază pe Valeriu Zgonea

Ministrul Justiției îl apreciază pe Valeriu Zgonea

DISTRIBUIȚI

 Raluca Prună142251 – 01022016  –  Ministrul justiției, Raluca Prună, salută demersul președintelui Camerei Deputaților referitor la activitatea Comisiei Juridice și subliniază necesitatea acestui demers. Ministerul Justiției și-a manifestat încă din luna decembrie întreaga disponibilitate pentru reluarea cu celeritate a procedurii privind inițiativele legislative depuse în Parlament de către Guvern, astfel încât dispozițiile codului penal și ale celui de procedura penală sa fie grabnic aduse în acord cu cerințele Curții Constituționale. Acest lucru este necesar în primul rând pentru sistemul judiciar, chemat sa aplice codurile, dar și pentru a asigura un act de justiție predictibil care sa răspundă standardelor europene ale unui serviciu public eficient, se arată pe contul de FB al instituției.

Președintele Camerei Deputaților a propus, printr-o scrisoare deschisă, reluarea dezbaterilor pe tema modificărilor ce trebuie aduse Codului Penal și de Procedură Penală, la scurti timp după ce Comisia Europeană a dat publicității Raportul MCV pentru 2015, unde Parlamentul este criticat.

În scrisoarea adresată președintelui Comisiei Juridice, Bogdan Ciucă, Zgonea propune ”reluarea cu celeritate, odată cu începerea noii sesiuni parlamentare”, a dezbaterilor de pe marginea modificărilor care trebuie aduce Codului Penal și de Procedură Penală, la care să fie invitate și alte instituții cu atribuții în domeniu(Ministerul Justiției, CSM, ICCJ, Parchetul General).

”Ar fi un semnal clar și puternic că Parlamentul este pe deplin angajat în continuarea reformelor necesare susținerii activității justiției și îndeplinirii obiectivului de ridicare, într-un timp rezonabil, a monitorizarii CE la adresa României”, susține Valeriu Zgonea.

În Raportul MCV pentru 2015 al Comisiei Europene, România este apreciată pentru progresele înregistrate, dar sunt necesare eforturi suplimentare în combaterea corupției și pentru asigurarea independenței justiției.

Legislativul este criticat, menționându-se că reforma codurilor penale este pusă sub semnul întrebării în Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe cetățenii obișnuiți sunt în continuare lipsite de criterii obiective.

De asemenea, criticile politicienilor în presă la adresa magistraților sunt frecvente și riscă să afecteze activitatea justiției. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.