Acasă Uncategorized Premierul va discuta și cu președintele pe marginea organizarii alegerilor locale din...

Premierul va discuta și cu președintele pe marginea organizarii alegerilor locale din două tururi

DISTRIBUIȚI

Ciolos142260 – 01022016  – După întâlnirile cu partidele politice, premierul Dacian Cioloş va discuta cu preşedintele Klaus Iohannis. La finalul întâlnirii cu premierul, liberalii au reluat apelul adresat partidelor de a accepta modificarea rapidă a legislației electorale prin ordonanță de urgență, pentru a ”respecta principiul democratic al majorității în alegerea primarilor”.

Potrivit unui comunicat al PNL, în cadrul consultărilor de astăzi cu premierul Dacian Cioloș, s-a susținut necesitatea modificării legislației electorale pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, menționând că prin menținerea actualelor prevederi ”exercițiul democratic ar avea de suferit”.

La discuțiile cu premierul au participat co-președintele Vasile Blaga, prim-vicepreședinții Adriana Săftoiu, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur și secretarul general Ilie Bolojan.

La rândul lor, social-democrații și-au menținut poziția potrivit căreia „nu există niciun fel de argument pentru a tulbura procesul electoral printr-o inițiativă care să schimbe regulile cu câteva luni înainte de alegeri”. Președintele PSD Liviu Dragnea a arătat că deși PSD susține ideea alegerilor în două tururi de scrutin, acum nu este momentul pentru modificarea legislației electorale.

„”Trebuie să avem o coerență în ce înseamnă sistemul electoral, dar o analiză pe care o poate face un nou Parlament și în nici un caz să creăm un precedent atât de periculos”, a spus Liviu Dragnea.

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a spus că deși formațiunea sa ar fi avantajată de organizarea a două tururi de scrutin la alegerile locale, nu este normal ca un partid să ceară acum modificarea regulilor.

„Din punctul de vedere al ALDE, alegerea primarilor din două tururi este avantajoasă. În pofida acestui lucru, i-am comunicat premierului că această formulă este rezultatul unor negocieri și a unui consens din Parlament. Nu este firesc din partea unui partid care constată că l-ar dezavantaja acest sistem, să ceară schimbarea regulilor. Mi-aș dori să nu fim o țară în care la fiecare ciclu electoral se schimbă alegerile”, a spus Tăriceanu.

UNPR se repoziționează în problema organizarii alegerilor locale într-unul sau două tururi de scrutin. Potrivit Realitatea TV, UNPR a anunțat că ar putea susține un proiect de act normativ trimis de Guvern Parlamentului prin care să fie organizate două tururi de scrutin.

PSRO susține alegerea în două tururi din motive de reprezentativitate sporită oferită viitorilor primari. ”Principial vorbind însă, apelararea la OUG nu este o soluție democratică. Trebuie să înțelegem că nu întotdeauna scopul (chiar nobil)  scuză mijloacele. O lege aprobată în Parlament este calea de urmat. În acest fel, și PNL va avea ocazia de a-și repara greșeala făcută în 2015 când a votat Legea alegerii primarilor într-un singur tur alături de PSD”, precizează Mircea Geoană pe contul său de FB.

Președintele PSRO, Mircea Geoană, a declarat, după finalizarea consultărilor, că asistăm „la o încercare disperată a vechiului sistem politic” de a împiedica apariția unei noi generații de partide.

„Este evident că domnul Cioloș nu dorește să scoată cartoful fierbinte pe care cele două mari partide traditionale l-au convenit anul trecut”, a adăugat Geoană.

Liderul PND, Daniel Fenechiu, a declarat că s-a conturat o majoritate parlamentară, formată din PSD, UNPR şi ALDE, care se opune alegerii primarilor în două tururi. El spune că Dacian Cioloş ar trebui să îşi asume răspunderea pentru că „nimeni nu-şi permite să introducă moţiune de cenzură”.

„Premierul ne-a spus că nu doreşte să se substituie Parlamentului, dar a vrut să vadă dacă există o majoritate politică să intervină, să se concretizeze mai repede. A luat act de poziţia noastră , aşa cum am declarant, noi susţinem alegerile în două tururi, credem că este o dovadă de democraţie, însă am aflat cu tristeţe că majoritatea parlamentară este împotriva acestei măsuri. Premierul ne-a spus că, din contactele avute, atât PSD, cât şi U NPR şi ALDE se opun acestei măsuri”, a declarat deputatul Daniel Fenechiu, liderul Partidului Naţional Democrat.

Preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, a declarat, luni, după consultările cu premierul, că a susţinut asumarea răspunderii pentru un pachet de legi care să includă alegerea primarilor în două tururi, dar şi a şefilor de CJ, însă în opinia sa premierul nu se va implica în modificarea legii.

Băsescu a precizat că MP nu a susţinut varianta OUG, ci pe cea a asumării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului, ca „act de voinţă, democratic” al Executivului. O a doua variantă ar fi, potrivit lui Băsescu, promovarea unor iniţiative legislative de către partide. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.