Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti România și Turcia interesate de noi oportunităţi de cooperare sectorială

România și Turcia interesate de noi oportunităţi de cooperare sectorială

DISTRIBUIȚI

Comaneascu - Volkan Bozkır42477 – 12022016 –  Premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit joi, 11 februarie, cu ministrul turc pentru relația cu Europa și negociator-șef pe aderare, Volkan Bozkir. În cadrul întâlnirii s-au discutat aspecte legate de relația Turciei cu UE în contextul provocării majore a migrației și posibile soluții, precum și despre relațiile bilaterale dintre România și Turcia.

Pentru liderii europeni este important ca Turcia să arate că poate stopa migrația. Este esențial ca fenomenul să fie ținut sub control și abia după aceea putem discuta despre cum gestionăm imigranții care sunt deja ajunși în Europa”, a spus premierul Dacian Cioloș.

 Partea română a mai subliniat că Turcia are un enorm potențial economic și geostrategic, fiind în același timp partenerul comercial numărul unu al României, în afara Uniunii Europene. Există perspective puternice pentru ca schimburile comerciale dintre cele două țări să ajungă la 10 miliarde dolari în viitorul apropiat.

Cu prilejul vizitei la Bucureşti, oficialul turc a avut o întrevedere și cu șeful diplomației române, Lazăr Comănescu, prilej cu care s-a reconfirmat ritmul dinamic al consultărilor politice dintre Bucureşti şi Ankara pe teme de interes pentru cele două ţări.

Pe plan economic, a fost reiterat interesul părţilor pentru identificarea de noi oportunităţi de cooperare sectorială, precum şi pentru explorarea oportunităţilor de cooperare în comun cu parteneri terţi.

Subiectele incluse pe agenda convorbirilor au vizat de asemenea evoluţiile în relaţia UE-Turcia, fiind abordate atât aspectele legate de procesul de negociere a aderării Turciei la UE, cât şi cooperarea consolidată în contextul actualei crize a migraţiei. Ministrul de externe Lazăr Comănescu a încurajat Turcia să continue reformele necesare, exprimând  sprijinul pentru obiectivul deschiderii în perioada următoare de noi capitole de negociere. Totodată, partea română a apreciat importanţa consolidării cooperării dintre UE şi Turcia în actualul context regional şi internaţional. A salutat avansarea în cooperarea între UE şi Turcia în gestionarea provocărilor determinate de problematica migraţiei, subliniind rolul esenţial al Turciei, atât din punct de vedere umanitar, cât şi al controlului fluxului migraţionist şi al combaterii reţelelor de trafic de persoane, în calitate de ţară ce găzduieşte pe teritoriul său un număr foarte mare de refugiaţi. A pledat pentru continuarea eforturilor de gestionare a cauzelor acestui fenomen, prin cooperarea cu statele de origine şi de tranzit.

Dialogul a vizat şi buna cooperare româno-turcă în cadrul OCEMN, precum şi aspecte legate de securitatea în bazinul extins al Mării Negre, respectiv de pregătirea Summit-ului NATO care va avea loc la Varşovia în acest an. De asemenea, au fost trecute în revistă evoluţiile pe plan internaţional, cu accent pe relaţia Turciei cu statele din regiune.

De asemenea, cei doi oficiali au avut un schimb consistent de opinii cu privire la situaţia din Siria, context în care s-a subliniat necesitatea identificării unei soluţii politice la conflictul din această ţară.

foto:mae.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.