Acasă Uncategorized Vine marea criză

Vine marea criză

DISTRIBUIȚI
SORIN ROȘCA STĂNESCU

EDITORIAL SORIN ROSCA STANESCU

  142409 – 09022016 –

 O criză economică mai puternică decât cea din 2008 este pe cale să se declanşeze. Afirmă acest lucru din ce în ce mai mulţi analişti ai economiei globale. Poate că de această dată nu vom repeta experienţa trecutului. Dacă îmi amintesc bine, în 2008, şi chiar în 2009, preşedintele de atunci, Traian Băsescu, ne dădea la toţi asigurări că România este ferită de criză. Şi nu a fost aşa. Dimpotrivă. Noi am plătit mult mai scump decât alţii.

Nu înţeleg prea bine de ce miliardarul american George Soros este atât de hulit în România. În definitiv, el a pompat mulţi bani în această ţară. Aşa cum a procedat şi cu alte state est-europene. Bursele acordate de Soros au ajutat un număr foarte mare de tineri să-şi desăvârşească pregătirea, în mari universităţi ale lumii. Iar ONG-urile create de Soros şi finanţate de acesta au făcut, până la urmă, mai mult bine decât rău. Dacă au existat români care au deturnat bunele sale intenţii, aceasta este, până la urmă, treaba noastră şi problema noastră şi nu-i poate fi imputat lui Soros.

Toată introducerea de mai sus are un singur rol. Şi anume acela de a încerca să explic de ce îi acord acestuia credibilitate, mai ales atunci când el concluzionează că lumea va trece printr-o nouă criză economică. Declanşată de un posibil colaps al Chinei. Poate nu ştie toată lumea, dar George Soros este, înainte de toate, unul dintre marii matematicieni ai lumii. Specialist de prim rang în calculul probabilităţilor. Tocmai în virtutea cunoştinţelor şi talentului sau s-a îmbogăţit într-o asemenea măsură. Când Soros spune că se apropie criza, nu este o glumă.

Dar cum precizam, din ce în ce mai mulţi analişti trag acelaşi avertisment. Economia Statelor Unite încetineşte pentru a paisprezecea lună consecutiv. În timp, datoria se apropie de 300% din PIB. Preţul extrem de scăzut al petrolului aruncă în aer din ce în ce mai multe economii. Dar a scăzut alarmant şi preţul celorlalte materii prime. Schimburile comerciale au un sens retractil. Şi aşa mai departe. Una peste alta, economia lumii se duce la vale. Iar a Europei, mai ales. În frunte cu Germania. Unde, fapt fără precedent în istoria recentă, Deutsche Bank are probleme uriaşe. Europa, în plus, se confruntă şi cu cel mai mare val migrator din istoria modernă. Şi cu un război în Ucraina. La care se adaugă alte câteva zone fierbinţi. Cum ar fi conflictul dintre Rusia şi Turcia. Sau înfruntarea de forţe din Marea Neagră.

Una peste alta, ne aflăm foarte aproape de un val uriaş care este gata să ne izbească. Nu am văzut însă niciun semn din partea Guvernului Cioloş că ne pregătim să facem faţă acestei uriaşe provocări. Dimpotrivă. Cei care, vremelnic, conduc destinele României ne transmit semnale încurajatoare. La fel cum făcea, prin 2008 – 2009, hiena prezidenţială.

Este adevărat că una dintre datoriile guvernanţilor este de a nu crea panică. Panica, uneori, poate fi mai rea decât catastrofa însăşi. Numai că există şi un alt adevăr. Mai important. Atunci când şti ce urmează, trebuie să-ţi iei măsuri de prevedere. Ei bine, nici dinspre Guvernul României şi nici dinspre CSAT nu vine niciun semnal de acest fel. Ceea ce mi se pare grav!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.