Acasă Politic Belgia: Ministrul Muncii, la reuniunea EPSCO

Belgia: Ministrul Muncii, la reuniunea EPSCO

DISTRIBUIȚI

Ana Costea - EPSCO142932 – 08032016 – Ministrul Muncii, Ana Costea, a participat, la 7 martie, la reuniunea de la Bruxelles a Consiliului Ocupare, Politică Socială, Sănătate și Afacerile Consumatorului (EPSCO) – secțiunea dedicată miniștrilor Ocupării și Politicilor Sociale.

În cadrul reuniunii a fost aprobată poziția Consiliului cu privire la  propunerea de decizie privind politicile de ocupare a  forței de muncă a statelor membre. Participanții au făcut un schimb de opinii privind stabilirea unei noi agende pentru competențe în Europa. În acest sens ministrul Muncii a subliniat că România și-a intensificat intervențiile pe segmentul de experiență practică la locul de muncă, inclusiv prin promovarea uceniciei și că se fac eforturi pentru dezvoltarea procedurilor de recunoaștere a calificărilor/competențelor dobândite în non-formal sau informal.

Principalul punct de dezbatere aflat pe ordinea de zi a fost Semestrul european 2016 privind ocuparea forței de muncă și politicile sociale, iar dezbaterile au vizat pregătirea contribuției EPSCO pentru reuniunea Consiliului European din 17 – 18 martie. La finalul sesiunii de dimineață Comisia Europeană a făcut o prezentare cu privire la pachetul privind mobilitatea lucrătorilor. Pachetul conține trei propuneri de revizuire a directivei privind detașarea lucrătorilor, a regulamentului privind coordonarea sistemelor de securitate socială și a directivei privind libera circulație a cetățenilor. Ultimele două propuneri vor fi adoptate după referendumul din Marea Britanie, nefiind însă stabilit dacă acest lucru va avea loc înaintea sau după vacanța de vară.

În marja reuniunii, ministrul Ana Costea a avut o întâlnire bilaterală cu Jord Neegard Larsen, ministrul Ocupării din Regatul Danemarcei. Numărul de cetățeni români care trăiesc și muncesc în Danemarca a crescut sensibil în ultimii ani, ajungând la ora actuală la circa 23.000, 5.000 dintre ei sosind în regat în 2015. În cadrul întâlnirii oficialul român și-a prezentat prioritățile mandatului ministerial care constau în implementarea pachetului de măsuri privind incluziunea  și bunăstarea socială, cu accent pe politicile de ocupare a tinerilor, a vârstnicilor și a lucrătorilor mobili, întărirea capacității serviciului Public de Ocupare și introducerea Venitului Minim de Incluziune. Cei doi miniștri au prezentat pozițiile statelor lor în privința propunerilor de revizuire a pachetului privind mobilitatea lucrătorilor, iar în finalul întâlnirii ministrul Ana Costea l-a invitat pe ministrul danez al Ocupării în România pentru semnarea unui acord bilateral de cooperare în domeniile muncii și securității sociale.

Miniștrii Muncii din țările UE au avut de asemenea și un schimb de opinii privind politicile active pe piața muncii și progresele înregistrate în implementarea recomandărilor specifice de țară. În cadrul acestor discuții, Ana Costea a avut o intervenție pe tema îmbătrânirii active și a anunțat îndeplinirea condiționalităților ex-ante ce reveneau României în acest domeniu, pe aria de competență a Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.