Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bruxelles: Agendă plină a ministrului Comănescu la Bruxelles

Bruxelles: Agendă plină a ministrului Comănescu la Bruxelles

DISTRIBUIȚI

 Comanescu - CAE143054 – 15032016 –  Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a participat, la 14 martie 2016, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles.

Agenda reuniunii a cuprins subiecte precum Iran, Rusia și Procesul de Pace în Orientul Mijlociu. De asemenea, miniștrii de Externe europeni au avut un dejun de lucru privind evoluțiile din Libia, cu participarea Reprezentantului Special pentru Libia al Secretarului General al ONU, Martin Kobler.

Discuţiile privind Iranul s-au concentrat pe un schimb de opinii vizând stadiul relației bilaterale și posibile domenii în care se poate coopera cu Teheranul după încheierea acordului de implementare. A fost subliniat rolul regional al Iranului și relevanța sa în dosare cu impact major, precum Siria, Irak și Yemen. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, a informat cu privire la vizita pe care o va efectua în perioada următoare la Teheran, alături de un grup de comisari.

În acest context, ministrul Lazăr Comănescu a informat asupra vizitei efectuate la Teheran, în perioada 1-2 martie 2016, şi convorbirilor cu înaltele oficialităţi iraniene. Ministrul român s-a referit, în acest context, la disponibilitatea declarată de autoritățile iraniene de cooperare sporită cu UE, pentru implementarea deplină a angajamentelor asumate în domeniul nuclear, precum şi în privinţa dosarelor regionale în care este relevant Iranul.

În ceea ce priveşte Rusia, schimbul de opinii s-a axat pe analiza situaţiei actuale și definirea principiilor de abordare, la nivel UE, a relațiilor cu Moscova. Miniștrii au evidenţiat necesitatea menţinerii unității statelor membre în relațiile UE cu Federația Rusă, subliniind relevanţa valorilor şi principiilor europene în orientarea dialogului cu acest stat.

În intervenția sa, ministrul Lazăr Comănescu a accentuat importanța unei acțiuni unitare și coerente a UE, printr-o viziune de ansamblu, cuprinzătoare, care să țină cont atât de aspectele de securitate, cât și de domeniile de interes unde consolidarea dialogului cu Moscova este posibilă. A subliniat necesitatea valorificării cadrului creat de Politica Europeană de Vecinătate revizuită în abordarea provocărilor comune de securitate cu partenerii estici. Oficialul român a exprimat sprijinul pentru impulsionarea contactelor cu societatea civilă din Rusia şi a schimburilor educaționale.

Discuția privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu (PPOM) a fost articulată în jurul propunerii Franței de organizare a unei conferințe internaționale, la mijlocul anului curent, fiind exprimate poziții favorabile în sprijinul oricărei soluții care ar conduce la avansarea procesului.

Ministrul de Externe român a reiterat importanța reluării procesului de negociere credibil între cele două părți, în vederea obținerii ”soluției celor două state”, singura opțiune viabilă, durabilă şi a prezentat constatările părţii române în urma contactelor politico-diplomatice avute la Tel Aviv şi la Ramallah.

În cadrul întâlnirii informale cu reprezentantul special pentru Libia, Martin Kobler, a avut un schimb de opinii privind evoluțiile recente din Libia. Miniştrii de externe ai UE au exprimat sprijin pentru depășirea dificultăților în procesul de formare a guvernului de acord national. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.