Acasă Externe Bruxelles: Românii din Belgia s-au întâlnit cu prim-ministrul Cioloș

Bruxelles: Românii din Belgia s-au întâlnit cu prim-ministrul Cioloș

DISTRIBUIȚI

Ciolos - Donald Tusk142951 – 09032016 – Premierul Dacian Cioloș a avut ieri, la Bruxelles, întrevederi cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. În cadrul discuţiei purtate cu secretarul general al NATO, prim-ministrul Dacian Cioloş a subliniat prioritătile și așteptările României de la summit-ul NATO care va avea loc în luna iulie la Varșovia. “Sperăm să vedem o întărire a prezenței NATO pe flancul estic, nord-estic, dar și sud-estic și aici am menționat faptul că România este gata să se angajeze nu doar declarativ, ci într-un mod foarte concret, inclusiv cu resurse, pentru întărirea prezenței NATO pe flancul estic, pentru o prezență avansată a forțelor aliate în flancul estic, iar în următoarele zile sau săptămâni să  venim cu câteva propuneri concrete, care să poată fi avute în vedere la summit-ul de la Varșovia”, a declarat șeful Executivului.

Premierul Dacian Cioloș a reamintit, de asemenea, angajamentul ferm al guvernului de continua procesul de creștere a bugetului apărării până la 2% din PIB, începând de anul viitor, cu obiectivul de a menține acest nivel și în următorii zece ani.

Premierul Cioloș a subliniat, de asemenea, importanța zonei Marii Negre pentru România, cât și în general pentru NATO.Ciolos - Jens StoltenbergRomânia dorește aici o prezență activă a NATO și a luat deja inițiativa pentru a întări cooperarea cu țările partenere NATO și vecine, cu Bulgaria și Turcia, și speră că această colaborare să se transforme în una multinațională, cu o prezență și a altor parteneri  NATO, prin rotație. Acest tip de abordare s-a bucurat de sprijinul secretarului general al NATO. Jens Stoltenberg a subliniat, la rândul său, că România este un membru foarte apreciat al alianței, care contribuie în mod activ la misiunile NATO din Afganistan și Kosovo, la securitatea Mării Negre și își oferă susținerea pentru Republica Moldova, Georgia și Ucraina în ceea ce privește construcția capacităților de apărare. NATO contează pe România și România poate conta pe NATO, a spus Jens Stoltenberg.

Principalele teme ale discuțiilor purtate de premierul Dacian Cioloș cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, au vizat absorbția fondurilor europene și conținutul declarației cu care s-a încheiat reuniunea șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, din 7 martie, la care a fost invitat și premierul turc, Ahmet Davutoglu. În urma turneului efectuat recent în Balcani și Turcia de președintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul turc a venit la Bruxelles cu o propunere menită să descurajeze complet migrația ilegală, să conducă la un control al migrației la frontieră și la posibilitatea de a gestiona apoi doar migrația legală. Concret, Turcia ar urma să preia toți migranții ilegali care au trecut de frontiera în Grecia, iar pentru fiecare alt migrant sirian preluat, Turcia ar urma să trimită în raport de 1 la 1 migranți legali spre Uniunea Europeană. Dincolo de această readmisie legală a unei părți din migranți, partea turcă așteaptă, în schimb, de la Uniunea Europeană și o susținere financiară mai consistentă, peste cele 3 miliarde de euro deja promise, precum și accelerarea pregătirii pentru aderare la Uniunea Europeană și a procesului de liberalizare a regimului de vize, a explicat prim-ministrul Dacian Cioloș după reuniune.

Discuțiile de la Bruxelles s-au finalizat cu o  declarație care conține aceste propuneri venite din partea Turciei și prin care președintele Tusk primește un mandat de negociere și de pregătire a unei decizii cu statele membre pentru Consiliul European formal de săptămâna viitoare. Primul-ministru român a precizat, de asemenea, că prezența sa la reuniunea de la Bruxelles nu a presupus un mandat din partea parlamentului, având în vedere că nu a fost vorba de o ședință de Consiliu European finalizată printr-o decizie, lucru care a reieșit foarte clar din invitația adresată șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.

Vizita oficială a premierului Dacian Cioloș la Bruxelles s-a încheiat cu o întâlnire cu reprezentanții  din Belgia, prilej cu care a susținut necesitatea unei mai bune valorificări în țară a experienței comunităților de români din străinătate, prin schimburi de experiență la nivelul comunităților locale, dar și în plan economic. – PROMPT MEDIA

foto:gov.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.